Ingebruikname nieuwe tafeltennistafel op Burendag in Erichem, 23 september 2023. Rechts Vince.
Ingebruikname nieuwe tafeltennistafel op Burendag in Erichem, 23 september 2023. Rechts Vince. Foto: Corien Remijn

Betere contacten dankzij Burendag

Nieuws 765 keer gelezen

REGIO • Eenzaamheid is een groeiend probleem in Nederland. Burendag en de Week tegen Eenzaamheid brengen mensen dichter bij elkaar.

Iedereen kan te maken krijgen met periodes van eenzaamheid, zelfs mensen met veel sociale contacten. Initiatieven zoals Burendag zijn in het leven geroepen om mensen dichter bij elkaar te brengen, en dat blijkt ook te werken. 

Voor Ricardo Ronkes en zijn vrouw was Burendag een welkom steuntje in de rug na hun verhuizing naar Tiel in 2017.  ”Het straatfeest bleek een ideale gelegenheid om onze nieuwe buren beter te leren kennen”, vertelt Ricardo, inmiddels zelf één van de kartrekkers is van het evenement. Ook in Erichem blijkt Burendag een waardevolle verbindende factor.

Burendag gemeente Tiel

Burendag is een landelijk initiatief van het Oranje Fonds en koffieproducent Douwe Egberts, en vindt elk jaar plaats op de vierde zaterdag (en soms ook zondag) van september. Mensen die dan een ontmoetingsactiviteit organiseren voor hun buurt, kunnen gebruik maken van voorbeelden, draaiboeken, PR-materiaal en vaak ook een financiële bijdrage van de landelijke organisatie. 

Ook het feestcomité in Ricardo’s straat maakt daar graag gebruik van. “Daarnaast betaalt iedereen een eigen bijdrage, onder meer voor de barbecue. Drank nemen we zelf mee” vertelt Ricardo.

Vroeg in de ochtend heeft hij met buren een parkeerstrook afgezet met bouwhekken om een veilige ruimte te creëren voor een paar flinke partytenten en een springkussen voor de kinderen. “Omdat het verkeer er nog langs kan, hoefden we geen vergunning aan te vragen, maar we hebben ons idee wel even overlegd met de gemeente” vertelt hij over de organisatie. “We hebben vooraf de belangstelling gepeild onder de bewoners, via onze Whatsappgroep. De reacties waren enthousiast, maar we hoorden zo ook dat de oorspronkelijke locatie teveel drukte zou opleveren voor een zieke buurtbewoner. Goed om te weten!” 

Dit jaar is het thema “Foute Party”, en dat is terug te zien in de kleurrijke retro-outfits waarin de bewoners in de loop van de middag komen aanslenteren - zo’n veertig volwassenen en tien kinderen hebben zich aangemeld. Dankzij naamkaartjes, vrolijke ‘foute’ muziek, een pubquiz en oudhollandse spelletjes zit de sfeer er al snel goed in. Elders in de gemeente Tiel zijn er nog zeventien andere Burendag-activiteiten, waaronder een buurtlunch met kleedjesmarkt en klusactiviteiten buiten. 

Burendag in gemeente Buren

In de gemeente Buren zijn er dit jaar tien activiteiten aangemeld. Tussen veel activiteiten waarbij samen een speeltuintje of groenstrook wordt aangepakt, valt het uitgebreide middagprogramma van Erichem op. Plaats van handeling: het dorpsplein en het naastgelegen dorpshuis. 

Tientallen inwoners verzamelen zich na een enorme stortbui in het dorpshuis voor koffie met cake. Jong en oud kan zich vanmiddag bezighouden met spijkermeppen, reuzenjenga, jeu de boules of een ritje maken in bijzondere auto’s. Kinderen halen een suikerspin en leven zich uit op een levengrote houten kleurplaat. Als afsluiter volgt straks nog een broodje hamburger. 

Hoogtepunt van de middag is de ingebruikname van de nieuwe robuuste tafeltennistafel op het dorpsplein door wethouder Monique Bettink-Pierink. Het idee kwam van Vince, een jongere uit het dorp, en kon mede dankzij het leefbaarheidsbudget worden gerealiseerd. Ook in Erichem verlopen veel contacten vooraf via een Whatsappgroep van bewoners, maar ook persoonlijke contacten en verenigingen spelen hier een grote rol. 

Christi de Heus, net als Corina van Arkel een van de drijvende krachten achter het dorpsevenement, vertelt: “Iedereen heeft wel wat te bieden, van koffie zetten en cake bakken tot het leveren van het beton onder de tafeltennistafel. Ook die betrokkenheid verbindt mensen.” 

Week Tegen Eenzaamheid

Op de donderdag na Burendag, 28 september, begint weer de landelijke Week tegen Eenzaamheid van de overheid. Gemeenten zetten dan ontmoetingsactiviteiten in het zonnetje en stimuleren de ontwikkeling van nieuw aanbod en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden uit onze regio zijn: inloopactiviteiten voor jongeren, seniorenmiddagen, mantelzorgwandelingen, aanschuiftafels en een pubquiz voor jongvolwassenen. Zie www.mozaiekwelzijn.nl.

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app