Teams van ECT-praktijkondersteuners en de Stoppen Met Roken Coach Nick Vroon (rechts) staan klaar om heel Tiel (gratis) te laten stoppen met roken.
Teams van ECT-praktijkondersteuners en de Stoppen Met Roken Coach Nick Vroon (rechts) staan klaar om heel Tiel (gratis) te laten stoppen met roken. Foto: Marlous Löffelman

Eerstelijns Centrum Tiel helpt bij stoppen met roken

Nieuws 1.125 keer gelezen

TIEL • Tiel heeft de hoogste rokersdichtheid van de provincie. 

Roken is erg schadelijk voor de gezondheid van de roker zelf én van die van de mensen om hem of haar heen. Maar kom er maar eens vanaf, want roken is erg verslavend. Stoppen hoeft men niet alleen te doen. Het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT) staat gratis klaar voor wie wil stoppen. 

Stoppen Met Roken Coach

Met een speciale Stoppen Met Roken Coach die al vele honderden - verstokte - rokers uit Tiel en omstreken van de sigaret af kreeg. Maar ook met praktijkondersteuners die deze hulp dagelijks bieden en met een voorlichtingskraam op 27, 28 en 29 september in de grote hal van het ECT aan de Dodewaardlaan.

Praktijkondersteuners 

Het ECT is een gezondheidscentrum met huisartsenpraktijken, leefstijlprofessionals en -programma’s, fysiotherapeuten, verloskundigen en meer. Het voorkomen van gezondheidsproblemen staat hoog in het vaandel. Een gezonde leefstijl draagt daar in grote mate aan bij. Niet roken hoort daarbij. 

Nick Vroon is een ervaren Stoppen Met Roken Coach. Hij werkt samen met huisartsen, verloskundigen, GGD, Ziekenhuis Rivierenland en gespecialiseerde artsen, zoals longartsen, cardiologen en verslavingsartsen. Daarin is hij heel succesvol. 

Elk jaar doen in Nederland een miljoen rokers op eigen kracht een stoppoging. Daarvan slaagt slechts 5 procent. Na een traject bij Nick stopt zo’n 70-75 procent. Na een jaar is dit nog bijna 45 procent. Het geheim: een persoonlijke aanpak en samendoen. Naast Nick kunnen mensen die willen stoppen ook bij de praktijkondersteuners van de ECT-huisartsenpraktijken terecht voor een traject.

Gratis traject voor persoonlijke coaching

Stoppen met roken verandert het leven in zeer positieve zin. Nick Vroon: “Veel minder kans op longkanker en COPD, meer lucht, meer smaak, meer energie, productiever, meer tijd, meer geld voor andere zaken, blijere huisgenoten, opgeluchte kinderen… en zo kan ik wel even doorgaan. Stoppen vergelijk ik met een marathon. Je moet je goed voorbereiden, je gewoontes onder de loep nemen en weten dat het een lange weg is.”

“Nicotine is één van de meeste verslavende middelen. Je kunt er niets aan doen dat je eraan verslaafd bent geraakt, maar je kunt wél iets aan doen om ervan af te komen. Bij het ECT kun je eens per jaar gratis een stoppen-met-roken traject volgen. Zonder eigen risico en zonder kosten voor hulpmiddelen. De huisarts kan je doorverwijzen of je neemt zelf contact op met Medipro. Binnen 24 uur wordt een afspraak ingepland en kun je snel bij me terecht bij het ECT. Een persoonlijk traject duurt ongeveer drie tot vier maanden.”

Bezoek de Stoppen Met Roken-kraam in het ECT 

Op 27, 28 en 29 september staat tussen 8.00 en 17.00 uur in de centrale hal van het ECT aan de Dodewaardlaan in Tiel een speciale Stoppen Met Roken-kraam. Hierin geven praktijkondersteuners samen met Nick voorlichting en wijzen ze de weg naar een rookvrij leven. Iedereen is welkom om binnen te lopen. En doe mee aan Stoptober: samen 28 dagen niet roken in oktober.

Info: www.ecttiel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app