• De kinderen hadden veel plezier tijdens de Campina Open Boerderijdag in Lienden.
• De kinderen hadden veel plezier tijdens de Campina Open Boerderijdag in Lienden. Foto: Bas van den Brink

Boerenliefde druk bezocht tijdens Open Dag

Nieuws 1.377 keer gelezen

LIENDEN • Met tweede pinksterdag was jong en oud welkom om meer te te leren over het leven op de boerderij. Tom en Anja de Leeuw uit Lienden, sinds vijf weken ook trotse eigenaars van een ijs- en boerderijwinkel, trokken met het mooie weer een enorm aantal bezoekers. 

Boerin Anja de Leeuw reageert enthousiast: “Het was overweldigend druk op de Open Boerderij dag van Campina. We hadden op zo’n 2300 mensen gerekend. Maar uiteindelijk bleken er maar liefst 3541 mensen te zijn geweest. Het was de eerste keer dat we meededen en het was echt ontzettend leuk.”

Zuivelmerk Campina organiseerde deze dag. Ze hielpen deelnemende boeren met de koffie, spelletjes, verkeersregelaars en regelde een toiletwagen. De vrijwilligers hebben Tom en Anja zelf geregeld. 

Anja: “We hadden zo’n 65 vrijwilligers geregeld. Het is allemaal goed verlopen, we kregen na afloop veel complimenten. We hebben er zelf erg van genoten. Het was de eerste keer dat we meededen.” 

“We hebben een eigen terras, een theetuin en onze ijswinkel was ook open. De sfeer was gezellig. De mensen die kwamen waren zelf ook gezellig. Er is echt geen onvertogen woord gevallen. Ik hoop volgend jaar bij gezondheid weer een open dag te organiseren.” 

Verbinding boer en burger

“Het is denk ik goed om een ontmoeting tot stand te brengen tussen boer en burger. Om iedereen te laten zien hoe een boer leeft. Het is voor veel mensen een ver-van-hun-bed show. Vanuit Campina kregen wij ook de waarschuwing dat er kritiek zou kunnen komen. Zeker na de reclame van Wakker Dier. Maar we hebben geen enkele negatieve reactie gehad.” 

“Wij hebben liefde voor onze dieren en kijken naar wat goed voor ze is. Als iemand ergens commentaar op heeft wil ik wel vertellen hoe het echt in zijn werk gaat. Laat de boer zijn verhaal maar vertellen. Iedereen is bij ons welkom.”

Blije snoetjes

“Wat de kracht van onze onderneming is? Onze liefde voor de boerderij en dat we het voor én met elkaar doen. We laten mensen meedelen in de liefde voor het boerenvak. En al die blije snoetjes op de Campina Open Boerderijdag dat was echt goud waard!” 

“Ik ben zelf al 24 jaar juf op de Eben Haëzerschool in Lienden. Juf in hart en nieren en kan zó genieten van zoiets. Deze week heb ik de eerste mensen teruggezien die afgelopen maandag ook geweest waren.”

Toms Boerenliefde

“De opa van Tom is begonnen met deze boerderij. Tom is de derde generatie. En ook onze dochter heeft interesse in de boerderij. We zouden het leuk vinden als we de boerderij in de familie kunnen houden. Zeker in de toekomst kan een nevenactiviteit nodig zijn. Dat is een van de redenen om uit te breiden.”

Sinds vijf weken is er bij Tom en Anja de Leeuw een ijs- en boerderijwinkel geopend. Ook hebben ze een theetuin met een minispeeltuin voor de kinderen. Daar kunnen moeders even bijkomen met een kopje koffie of thee en de kinderen mogen op de boerderij spelen en bij de koeien kijken. 

“We hadden ons vorig jaar al voor de Campina Open Dag opgegeven voordat we wisten dat we een ijswinkel gingen openen. Die plannen zijn sinds december in stroomversnelling gegaan.”

“Het is helemaal leuk, we genieten enorm van ons werk en dat willen we delen met anderen. Ze een kijkje in ons leven laten nemen. Mijn man is ook erg enthousiast. Hij staat nu tijdens dit interview zelfs ijs te scheppen in de winkel.”

Toms boerenliefde uit Lienden is elke woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Ook zijn ze aangesloten bij Stichting Boerderij-educatie Rivierenland en kunnen scholen hen een bezoekje brengen. Voor meer informatie over dit bedrijf: www.tomsboerenliefde.nl/.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app