• In 2026 worden in het Burense gemeentehuis 75 sociale huurappartementen gerealiseerd.
• In 2026 worden in het Burense gemeentehuis 75 sociale huurappartementen gerealiseerd. Foto: Ellis Frans-Kapma

Nieuw gemeentehuis Buren opent in 2026

Nieuws 1.867 keer gelezen

MAURIK • “We hebben goed nagedacht over de planning. De opening van ons nieuwe, energie-neutrale gemeentehuis zou in 2026 kunnen plaatsvinden”, zegt wethouder Karl Maier van de gemeente Buren. “De bouw zelf kan in een jaar voltooid zijn. Ik hoop eind dit jaar de aanbesteding te doen. Dan kan ook de architect worden bepaald. Mijn wens is dat in het voorjaar van 2024 de eerste schop de grond in gaat.”

Optimistisch is hij ook over de financiën. “Ik denk dat het gebouw zelf zo’n 7 miljoen euro gaat kosten. In de raming van 9,9 miljoen euro is dus rekening gehouden met een flinke post onvoorzien. Als we het slim doen en binnen de tijd bouwen hebben we dat hele bedrag waarschijnlijk niet nodig.”

Woningcorporatie Thius
Een groot deel van de kosten wordt gedekt door de verkoop van het huidige gemeentehuis. “Voor welk bedrag is nog niet duidelijk, maar zeker voor meer dan de taxatie van 4,3 miljoen, zo hebben we in gesprekken met potentiële kopers gemerkt.” De koper heeft de verplichting om er 75 sociale huurwoningen in te realiseren.

Woningcorporatie Thius lijkt de meest logische kandidaat, maar er komt nog een verplichte, openbare aanbesteding. De komende drie jaar huurt de gemeente een deel van het huidige gebouw. De realisatie van de appartementen start in 2026, maar zoveel mogelijk voorbereidingen beginnen al direct na de aankoop.

Locatie nieuwbouw
“Wij verkopen alleen de stenen. De grond, het park, blijft eigendom van de gemeente. We zien dit als de beste en meest logische plek om de nieuwbouw te realiseren. Er zijn hier voldoende parkeermogelijkheden voor zowel de appartementenbewoners als de ambtenaren en de bezoekers. Bovendien hoeven we dan geen grond aan te kopen.”

De bezuinigingsopgave aan de gemeente start dit jaar. “Daarom heb ik tot vervelens toe gezegd, dat we nu echt moeten bezuinigen”, zegt Maier, die blij is met het raadsbesluit. “Voor een halfleeg gebouw betalen we momenteel heel hoge kosten.” De exploitatiekosten, dus verzekeringen, onderhoud, schoonmaak, belasting etc. moeten van ruim 700.000 terug naar 450.000 euro. “Omdat de energielasten straks naar nul gaan kunnen we zeker aan die eis voldoen.”

Inspraak
Inmiddels is begonnen met het samenstellen van een projectteam. De gebruikers worden uitgebreid betrokken bij de plannen, evenals omwonenden. “We kijken nog op welke manier we de inwoners kunnen laten meedenken. Uit onze enquête over dienstverlening komen ook al signalen wat inwoners belangrijk vinden.”

Circulair bouwen zit er helaas niet in. “Los van de financiën – circulair bouwen is duurder – zijn bepaalde technieken en materialen nog niet beschikbaar, maar we zullen zoveel mogelijk duurzaam doen.”

Maier tenslotte: “Een compact, toekomstbestendig gemeentehuis past beter bij de omvang van onze gemeentelijke organisatie en bij moderne dienstverlening.”

Ellis Frans-Kapma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden