• Een voorbeeld van een Passiefhuis.
• Een voorbeeld van een Passiefhuis. Foto: Aangeleverd

Lezing Passiefhuizen

donderdag 25 april 2024 20:00 tot 22:00

20:00 - 22:00 uur, Tiel, WoonWijzerWinkel. Coöperatie Duurzaam West Betuwe organiseert op donderdagavond 25 april een lezing over Passief Bouwen. Frank Grootenboer, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen, is expert op het gebied van verduurzaming van de bebouwde omgeving én oplossingen die bijdragen aan het terugdringen van CO2.

Zonnewoningen hebben een laag energieverbruik

Passiefhuizen worden ook wel zonnewoningen genoemd. Een passief gebouw is compact ontworpen, goed georiënteerd, heeft geen thermische bruggen, is kierdicht, heeft 3 laags glas en geïsoleerde kozijnen, extra isolatie van de schil en tot slot een ventilatiesysteem met warmte-terug-winning. 

Kort gezegd: Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van de warmte van de zon in bouw en oriëntatie waardoor deze een zeer laag energieverbruik heeft. 

Slechts enkele honderden in Nederland

In Nederland zijn sinds 2006 slechts enkele honderden passiefbouwen projecten gerealiseerd. In tegenstelling tot landen als Duitsland of Oostenrijk. Maar er zit beweging in en dat is volgens Frank Grootenboer een logische ontwikkeling. 

“Passief Bouwen, maar ook passief renoveren, heeft de toekomst. Het draagt niet alleen bij aan het verlagen van energieverbruik en het terugdringen van CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een hoog wooncomfort.” 

Er wordt nog gekozen voor de vertrouwde route

Hij is bekend met de redenen waarom Passief Bouwen, niet te verwarren met “nul-op-de-meter”, nog niet op grote schaal wordt toegepast 

“Veel architecten en bouwbedrijven kiezen nog de vertrouwde route en omdat opdrachtgevers er onvoldoende mee bekend zijn, en het met kostbaar wordt geassocieerd, wordt er ook niet om gevraagd. Dat is heel jammer, want een passief gebouwd huis is comfortabel, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en heeft door de verwaarloosbaar lage warmtebehoefte een extreem laag energiegebruik.” 

Realiseren van 100.000 impact woningen

Een belangrijk initiatief, waar hij bij betrokken is, moet daar verandering in gaan brengen. Het gaat over het realiseren van 100.000 impact woningen’, met een open bouwsysteem waarbij een netwerkorganisatie zich gezamenlijk inzet voor het bouwen van huizen die niet alleen betaalbaar en comfortabel zijn, maar ook positief bijdragen aan het klimaat en onze gemeenschappen. 

Expert Frank Grootenboer

Interessante ontwikkelingen, waar Frank, die ook expert is geweest van het RTL-programma Ons Huis Verdient Het, uitgebreid over kan vertellen. Iedereen is van harte welkom op donderdagavond 25 april in de WoonWijzerWinkel in Tiel. Deze avond is zeker ook interessant voor bouwbedrijven, architecten en raadsleden en beleidsmakers. 

Toegang voor leden is gratis, een drankje na afloop is voor eigen rekening. Meer informatie en aanmelden via de agenda van www.duurzaamwestbetuwe.nl.