Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Plantdagen Voedselbos De Terp in Erichem

vrijdag 9 december 2022 9:30

09:30-16:00, Erichem, Voedselbos De Terp. Bewoners van Erichem en omstreken zijn van harte welkom om walnoten, kastanjes, olijfwilgen en nog veel meer soorten eetbare bomen en struiken te helpen aanplanten in Voedselbos De Terp op vrijdag 9 en woensdag 14 december. 

De plantdag start om 9.30 uur met een uitleg over Voedselbos Terp. Op de akkers van boerenbedrijf De Terp, die samen zo’n 56 hectare tellen, groeien pompoenen, granen, gras/klavers en andere groenbemesters. 

Natuurontwikkeling

Naast akkerbouw is ook veel ruimte voor natuurontwikkeling, in de vorm van hagen, natuurvriendelijke oevers, een vispaaiplaats, een paddenpoel en een natuurbos van vijf hectare. De Terp ontwikkelt zich dan ook in harmonie met de natuur en heeft veel oog voor de biodiversiteit. Het was in 2018 een logische stap om in het gebied ook een voedselbos van 4,5 hectare aan te planten.

Voedselbos

Voedselbos De Terp ligt op een perceel dat de vorm heeft van een taartpunt en is gelegen aan de provinciale weg in Erichem. In het verleden was dit een maïsakker. In het ontwerp, gemaakt door land-schaps- en voedselbosontwerper Evelyn Derksen is een indeling gemaakt in soorten, die in rijen zijn geplant om eenvoudig te kunnen oogsten. Hierbij is gekozen voor meer exclusieve, eetbare soorten, zoals de Japanse walnoot, peerlijsterbes, schapenbes, pawpaw en Szechuan peper. Helaas is een deel van de jonge aanplant niet aangeslagen. Vandaar dat op 9 en 14 december nieuw plantgoed de grond in gaat.

Bosecosysteem

Een voedselbos is een vorm van agroforestry gekenmerkt door onderhoudsarme, duurzame, plantaardige voedselproductie op basis van het principe van een bosecosysteem. In een voedselbos worden fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten en klimmers in diverse vegetatielagen aangeplant.

Datum, tijd en locatie

Vrijdag 9 december en woensdag 14 december Tijd: 9.30-16.00 uur. Voedselbos De Terp, Burensedijk ter hoogte van huisnummer 2.