• Schrijfster Valeine Chorus-Maas toont haar zelfgeschreven kinderboek.
• Schrijfster Valeine Chorus-Maas toont haar zelfgeschreven kinderboek. Foto: Aangeleverd

Valeine schrijft haar eerste kinderboek

Algemeen 595 keer gelezen

TIEL • Schrijfster Valeine Chorus-Maas toont in stijl waar haar eerst uitgegeven kinderboek over gaat. Een spannend boek over vriendschappen en samenwerken in een bijzondere situatie in de Gouden Eeuw. Het schrijven kwam per toeval op haar pad. Jarenlang werkte ze in de kinderopvang. 

Valeine Chorus-Maas: “Van het werken met kinderen ben ik inmiddels naar het schrijven voor kinderen gegaan. Tijdens de coronaperiode liep mijn contract in de kinderopvang af. Mijn man en kinderen hadden zelf hun bezigheden, daarom besloot ik een cursus kinderverhalen schrijven te volgen.” 

Dat ze daar talent voor heeft blijkt al snel. “Volgens mijn schrijfcoach heb ik veel talent en daarom bood ze mij aan om mij te blijven begeleiden tegen een gereduceerd tarief. Ik heb zoveel van haar geleerd.” Niet zonder succes, want op 3 maart werd haar eerste boek officieel uitgebracht. Chorus-Maas: “Mensen om mij heen waren blij verrast met mijn boek. Het is fijn om daarin bevestigd te worden. Nu wacht ik nog op reacties van de kinderen zelf. Ik zou graag willen weten hoe zij het boek ervaren.”

Het verhaal speelt zich af in de Gouden Eeuw. Verrassend is deze keuze niet. Valeine: “Geschiedenis vond ik altijd al een leuk vak op school. Het onderwerp kwam spontaan opzetten.” Voorafgaand heeft Valeine het boek door haar man en schoonmoeder laten lezen. 

Schrijfster worden

Niet iedere verhalenschrijfster lukt het om een boek uit te geven. Wat heeft een goede kinderboekenschrijfster nodig? Valeine: “Het is vooral belangrijk om aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld van een kind. Daarnaast is het opbouwen van een spanningsboog erg belangrijk om de spanning goed vast te kunnen houden.

Valeine vindt het schrijversvak ook erg boeiend. “Als je een verhaal begint weet je niet waar het eindigt, dat maakt het schrijven zo bijzonder. Het is voor mij als schrijver ook een verrassing wat er gaat gebeuren. Alsof je zomaar in een film stapt.”

Op zoek naar de weg terug

Een spannende film wat betreft het boek “Op zoek naar de weg terug”. Het boek gaat over vier kinderen die in de meivakantie een weekje bij oma gaan logeren. Vervolgens belanden zij op mysterieuze wijze in het Middelburg van de Gouden Eeuw. Ze komen terecht bij een zeventiende-eeuwse familie en moeten wennen aan een hele andere manier van leven. In hun zoektocht naar de weg terug vinden ze nieuwe vrienden en beleven ze allerlei avonturen.


De kaft van het boek is door de dochter van Valeine gemaakt. “Nadine is 24 jaar en erg creatief. Ik zou haar ook graag eens in het zonnetje willen zetten. Ze heeft als kind altijd veel getekend. Nu tekent ze met een tekentablet de mooiste ontwerpen. Ze heeft hiervoor geen opleiding gevolgd, maar desondanks mag het resultaat er zijn. Eerst was het voornamelijk natekenen, maar nu houdt ze zich ook bezig met eigen ontwerpen.”

“We zijn nu ook samen met een nieuw project bezig. Een kinderboek voor de peuter-kleuter leeftijd, de leeftijd waar ik ook altijd mee gewerkt heb in de kinderopvang. Deze leeftijd is voor mij daarom ook makkelijker schrijven. Mijn dochter is druk bezig om daar een aantal mooie tekeningen bij te maken.”
Het recent uitgegeven kinderboek van Valeine Chorus-Maas bevat naast de kaft geen tekeningen. De schrijfster hoopt dat de kinderen het niet missen omdat het heel beeldend geschreven is.

Kindercoach

Naast het schrijven is het Valeine’s wens om kindercoach te worden. “Ik zou graag een eigen praktijk willen om kinderen te helpen die in een scheidingssituatie zitten of in een samengesteld gezin leven. Schrijven doe je grotendeels alleen achter de laptop, maar ik vind het ook fijn om persoonlijk contact met kinderen te hebben. Hoewel schrijven mijn passie is, zal ik met net zoveel liefde en plezier het coachingsvak uitvoeren.”

Op zondag 2 april tijdens Tiel Pakt Uit is Valeine in het centrum van Tiel te zien. Ook is er die dag een signeersessie om 14.00 uur bij boekhandel Arentsen, waar het boek ook te koop is.

Op zondag 2 april tijdens Tiel Pakt Uit loopt er iemand in een wel heel bijzondere Gouden-Eeuw-stijl jurk door het centrum van Tiel.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• In de cortenstalen gedenkbomen kunnen ouders van deze kindjes een blaadje hangen ter nagedachtenis.
Buren en Lienden: bijzondere gedenkbomen voor stil-geboren of te vroeg geboren kinderen Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gezellige markt bij het Huis van Lienden. Leuk voor jong en oud. Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Bezorgscooter en personenauto botsen in Tiel, bestuurder gewond naar ziekenhuis 112 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden