• Josan Meijers gaat zich inzetten voor het erfgoed in de provincie Gelderland.
• Josan Meijers gaat zich inzetten voor het erfgoed in de provincie Gelderland. Foto: Marjon de Lange

Josan Meijers voorzitter Raad van Toezicht Erfgoed Gelderland: ‘Stilzitten is echt níets voor mij’

Algemeen 574 keer gelezen

TIEL • Josan Meijers is niet langer de burgemeester van de gemeente Buren. Op 10 maart werd haar opvolger, Hans Martijn Ostendorp, geïnstalleerd als haar opvolger. Maar stilzitten is er voor Josan Meijers niet bij. Ze zet zich nu in voor het erfgoed in de provincie Gelderland. 

Meijers was twee jaar waarnemend burgemeester in de gemeente Buren, na het vertrek van Jan de Boer. Voor haar een logische stap en vervolg. Ze vervulde immers dezelfde functie eerder in de gemeente Lingewaard, ongeveer anderhalf jaar daarvoor. “Het was de laatste twee jaar hard werken”, vertelt Josan. “Samen met veel andere mensen hebben we veel bereikt. Soms was het hectisch en spannend. We waren bijvoorbeeld de derde gemeente in Nederland die te maken kreeg met een cyber-aanval. Je kunt daar niet mee oefenen. Maar we hadden gelukkig een backup van 24 uur oud en die was niet aangetast. Er werd het hele weekend doorgewerkt en maandag kon de balie weer open.” Er kwam heel wat bij kijken, zoals het op de hoogte stellen van de bewoners en de media. 

Corona
Josan Meijers begon in Buren in een moeilijke tijd. “In maart 2021, midden in de coronacrisis met de lockdown. Ik dacht nog dat het niet lang meer zou gaan duren, maar dat viel tegen. In het begin moest nog alles digitaal en alle dingen die een burgemeester gewoonlijk doet konden niet doorgaan, vanwege corona. Het was een spijtig eerste jaar. Het meest jammer vond ik dat ik geen mensen kon ontmoeten. De lintjesregen was een probleem, er werd geen nieuwjaarsreceptie gehouden en er werden dus ook geen vrijwilligersprijzen uitgereikt. Ik feliciteerde telefonisch mensen die 65 jaar getrouwd waren. Het is een groot verschil of je persoonlijk op bezoek gaat of tegen een beeldschermpje praat.”
Josan Meijers werkte eerder voor de Provincie Gelderland. “Vanaf 2007. Eerst vijf jaar als statenlid en fractievoorzitter, daarna zeven jaar als gedeputeerde.” Voor die tijd was ze al actief in de politiek. “Ik koos bewust voor de provinciale politiek, dat past het best bij mij. Het is gericht op resultaat op de lange termijn, terwijl je in de gemeentelijke politiek toch vaak iets in de verkiezingstermijn van vier jaar moet zien te realiseren.” Bij de provincie had ze wonen, water en ruimte in haar portefeuille. De laatste vier jaar werd haar taak uitgebreid met cultuur en erfgoed.

Schoonheid
“Dat was een mooie balans”, vertelt ze. “Wonen, water en ruimte bepalen in mijn visie de leefomgeving. Cultuur en erfgoed bepalen de schoonheid daarvan en de kwaliteit van leven.” Josan had altijd al een grote interesse in erfgoed. In februari 2020 presenteerde ze het laatste in Tiel gehouden Erfgoedsymposium. Haar belangstelling heeft ze niet van een vreemde. “Mijn vader was geschiedenisleraar. We werden vroeger tijdens vakanties naar alle kerken meegenomen. Toen dacht ik wel eens: alweer? Maar nu ben ik nog altijd heel blij met wat hij ons allemaal geleerd heeft.” Sinds 1 januari van dit jaar is Josan Meijers voorzitter van de Raad van Toezicht van Erfgoed Gelderland.

Erfgoed Gelderland
Ze vindt Gelderland de mooiste provincie en wil ook absoluut nooit meer weg uit Tiel. “Wij wonen hier nu 35 jaar. Ik heb mijn hart verpand aan Gelderland én aan Tiel. De rivieren, de ruimte, de uiterwaarden én centraal in het land.” Bij Erfgoed Gelderland zijn maar liefst 247 erfgoedinstellingen aangesloten. Heel gevarieerd, van molens tot musea en alle historische kringen, zoals de Oudheidkamer. Ze probeert het inmiddels wel rustiger aan te doen ten opzichte van haar tijd als burgemeester. “Vooral de afgelopen twee jaar zag ik mijn man nauwelijks. Het is nu nóg wel druk, ik ben toch een paar dagdelen per week kwijt aan mijn nieuwe taak. Ik heb me voorgenomen meer te gaan wandelen en ik wil meer in mijn tuin werken. Maar ik ben ook nog actief betrokken bij ‘de langste boomgaard’. Een leuk project, een lint dwars door de provincie. Er zijn veel partijen bij betrokken en het maakt Gelderland ook nog mooier.”

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden