"Een hennepkwekerij zorgt voor onveilige situaties voor woningen", zegt burgemeester Beenakker. Foto: stock

Woningen en coffeeshop tijdelijk dicht na overtreding Opiumwet

Algemeen 771 keer gelezen

TIEL • Burgemeester Beenakker van de gemeente Tiel heeft besloten twee woningen vanaf maandag 6 februari voor anderhalve maand te sluiten. Beide woningen werden gebruikt als hennepkwekerij. Ook een coffeeshop moet anderhalve maand dicht. In alle gevallen is de Opiumwet overtreden.

“Een hennepkwekerij zorgt voor onveilige situaties voor woningen”, zegt burgemeester Beenakker. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan brandgevaar, leefbaarheid in de straat en de openbare orde. We treden streng op als we een hennepkwekerij ontdekken. Als burgemeester kan ik een woning of een bedrijf sluiten. Dat heb ik in deze gevallen dan ook gedaan. Ik doe dat op basis van een rapportage van de politie.”

Samenwerking
De gemeente werkt samen met politie en justitie in de strijd tegen ondermijning, criminaliteit en drugshandel. Onderzoek van de politie leidde naar de woningen die gebruikt werden voor de hennepteelt. Naast de sluiting die de burgemeester oplegt wordt ook het strafrecht ingezet. De politie onderzoekt daarnaast de signalen die binnenkomen via Meld Misdaad Anoniem. Zo werd eerder een hennepkwekerij gevonden in een bedrijfsverzamelgebouw. Het voornemen is om dit pand te sluiten.

Sluiting coffeeshop
Een coffeeshop-exploitant in de gemeente Tiel kreeg donderdag  een sluitingsbevel van de burgemeester. Uit een rapport van de politie blijkt dat de handelsvoorraad softdrugs drie keer zo groot is als de toegestane hoeveelheid. Daarom wordt de coffeeshop vanaf donderdag 16 februari voor anderhalve maand gesloten. Deze bevoegdheid wordt toegepast op basis van wettelijke voorschriften en landelijke afspraken. Bij de eerste overtreding is een waarschuwing gegeven. De tweede keer leidt nu tot tijdelijke sluiting van de coffeeshop.

Signalen
De onderzoeken zijn voor een deel gedaan op basis van signalen. Burgemeester Beenakker roept inwoners en ondernemers op om signalen vooral te melden. “We kunnen allemaal helpen in de strijd tegen ondermijning”, zegt hij. “Meld het bij de politie als u verdachte activiteiten ziet.”

Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie