• Onze verslaggever Corien Remijn uit Tiel ruilt van huis met een gezin in Buren.
• Onze verslaggever Corien Remijn uit Tiel ruilt van huis met een gezin in Buren. Foto: privebezit

Verslaggever Corien Remijn ruilt permanent van huis

Algemeen 1.420 keer gelezen

TIEL • Stel, je hebt een sociale huurwoning en je wil groter gaan wonen. Of kleiner. Of naar een andere omgeving, zoals onze verslaggever Corien Remijn. Wie dan ook nog een tuin wil, kan rekenen op ellenlange wachtlijsten. Corien vond, onverwacht, de oplossing in huizenruil. “Logistiek wordt het wel een behoorlijke uitdaging, tegelijk oversteken tijdens de verhuizing.”

“Van ruilen komt huilen”, zei mijn moeder vroeger altijd, en soms kreeg ze gelijk. Bijvoorbeeld toen mijn zoon op achtjarige leeftijd royaal  ”vijf muntjes” bood voor “die ene grote munt” van zijn zesjarige broertje. Een ruil waarmee hij even snel 1,5 euro van zijn broertje aftroggelde. Zelf ga ik eerstdaags een heel wat grotere ruil aan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat beide partijen daarvan zullen profiteren.

Na ruim dertig jaar in Tiel, de stad waar mijn kinderen zijn geboren en opgegroeid, wil ik onze buitenwijk graag verruilen voor een omgeving met meer natuur en sfeer. Een kleinere gemeenschap. Na een vergeefse zoektocht in mijn geboortestreek bij Nijmegen, vond ik dat uiteindelijk vlakbij Tiel, in het historische centrum van Buren. Een kleiner huis, maar wel met de benodigde drie slaapkamers en tuin.  

Huizenruil

Met wachtlijsten van tien jaar of meer voor leuke betaalbare eengezinswoningen, had ik daarvoor wel wat creativiteit nodig. Een seniorenwoning viel af, want te klein, en daarmee greep ik ook naast de voordelen van een doorstroomproject: voorrang op wachtlijsten en een mogelijke verhuiskostenvergoeding. Ook inschrijving bij projecten waar de bewoners zelf nieuwe huurders kiezen, bleek op korte termijn weinig perspectief te bieden. Ik had de moed al bijna opgegeven, toen ik op de site van een woningcorporatie op de mogelijkheid van woningruil stuitte. 

Het idee is dat je zelfstandig via landelijke platforms een geschikte ruilpartner zoekt en als dat klikt, dien je een ruilaanvraag in bij de verhuurder(s). Niet alle woningcorporaties bieden die mogelijkheid, maar ons beider huurbaas, Kleurrijk Wonen, gelukkig wel. Voor deze corporatie is het een extra service aan huurders, met als consequentie dat het afhandelen van een ruilaanvraag maanden kan duren. Zo ook in ons geval. Bovendien wordt opnieuw bekeken of inkomen en gezinssamenstelling aan alle voorwaarden voldoen. Daardoor liep bij ons de ruil bijna mis: mijn nieuwe huur is welgeteld één euro hoger, waardoor het huis net in een andere inkomenscategorie viel. Mijn redding kwam van het feit dat de salariseis voor gezinnen met kinderen lager is. Vraag me niet waarom.

Lekkages en schrootjes

Het is inmiddels een maand voor de verhuizing. Regenwater loopt langzaam maar gestaag via een lek in het dak richting spouwmuur, en baant zich een weg naar de onderliggende slaapkamer. Sinds een week wil ook het voordeurslot niet meer open. Het is alsof mijn huis zegt: “Hoog tijd om te gaan!”. Aan mij de schone taak om het een en ander te laten repareren voordat het andere gezin hier haar intrek neemt. Het gaat om vluchtelingen die nog een lange weg te gaan hebben voordat ze zelfstandig hun weg kunnen vinden in onze bureaucratie, met de bijbehorende online wereld.

Sociale voordelen 

Gelukkig krijgen mijn opvolgers veel hulp van een betrokken vrijwilliger, die het gezin ook op de mogelijkheid van woningruil heeft gewezen. Buren blijkt voor hen verre van ideaal omdat ze vrijwel dagelijks in Tiel moeten zijn voor de school van hun zoon, hun eigen lessen Nederlands en bezoekjes aan instanties en medici. Zonder auto is dat zeker in de winter een lastige en dure onderneming. Ook sociaal gezien heeft Tiel voor hen voordelen, zoals de nabijheid van een moskee en een gemeenschap van mensen met dezelfde culturele achtergrond. Voor mij laten ze een smetteloos huis achter, met recent gewit structuurbehang en keurig geverniste schrootjesplafonds. Helaas niet mijn smaak, dus ook ik zal de mouwen nog flink moeten opstropen...

Ben je op zoek naar een andere huurwoning? Op platforms zoals huizenruil24.nl en woningruil.nl kun je ruilpartners vinden in heel Nederland. Als jullie het samen eens zijn geworden, dien je een aanvraag in bij beide verhuurders. Daar kunnen kosten aan zijn verbonden, en niet alle verhuurders werken mee aan woningruil. De beoordeling kan enkele maanden duren.

Op zoek naar een andere huurwoning?

Ben je op zoek naar een andere huurwoning? Op platforms zoals huizenruil24.nl en woningruil.nl kun je ruilpartners vinden in heel Nederland. Als jullie het samen eens zijn geworden, dien je een aanvraag in bij beide verhuurders. Daar kunnen kosten aan zijn verbonden, en niet alle verhuurders werken mee aan woningruil. De beoordeling kan enkele maanden duren.

Corien Remijn

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie