• Aanbrengen gemeentelijk monument schildje op vier panden door wethouder Frank Groen.
• Aanbrengen gemeentelijk monument schildje op vier panden door wethouder Frank Groen. Foto: Jan Bouwhuis

Tiel is vier gemeentelijke monumenten rijker

Algemeen 501 keer gelezen

TIEL • De gemeente Tiel is vier gemeentelijke monumenten rijker. Het gaat om de kiosk aan het Burgemeester Hasselmanplein en het ontsmettingsgebouw aan de Hoveniersweg. Ook de villa van de directeur van de Betuwefabriek en het voormalig gemeentehuis van Drumpt, beide aan de Burgemeester Meslaan, hebben de monumentenstatus. 

Wethouder Frank Groen bevestigde woensdag 25 januari het monumentenschildje op de panden. Een gemeentelijk monument is een pand dat van algemeen, lokaal belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. 

Wethouder Groen: “Door de panden een monumentenstatus te geven streven we er naar om de de cultuurhistorische waarde van de panden zoveel mogelijk te behouden. We koesteren onze monumenten en de verhalen die erbij horen. En de eigenaren van deze panden zijn trots dat hun pand is aangewezen als gemeentelijk monument.” Tijdens de bijeenkomst wordt benadrukt door Anouk Riehl van de monumentencommissie, dat het aanwijzen van panden van groot belang is om deze waarde in Tiel in stand te houden. Door de aanwijzing zijn drie van deze eerste vier panden van de sloop gered.

De kiosk is een pand uit de tijd van de Wederopbouw. De kiosk is gebouwd als VVV informatiepunt. Stichting Stadsherstel heeft het pand gekocht en opgeknapt. Het ontsmettingsgebouw is een klein gebouw, dat in 1901 door de gemeente is gebouwd om besmettelijke ziekten te bestrijden. Later werd het ingezet om bederf van fruit tegen te gaan. Aan de Burgemeester Meslaan 75 staat de villa, die gebouwd is door de directeur van de Betuwefabriek. De nieuwe eigenaren hebben het pand pas gerestaureerd. Aan de Burgemeester Meslaan 75 staat de villa, die gebouwd is door de directeur van de Betuwefabriek. De nieuwe eigenaren hebben het pand pas gerestaureerd.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie