• Dit meisje probeert, met aanwijzingen van Sanne Jasmijn van ’t Verlaat, raak te gooien.
• Dit meisje probeert, met aanwijzingen van Sanne Jasmijn van ’t Verlaat, raak te gooien. Foto: Cees van Cuilenburg

‘Nijntje’ helpt kleintjes speels bewegen

Algemeen 569 keer gelezen

ECK EN WIEL/MAURIK • Jolanda van ’t Verlaat zet zich al jaren tomeloos in voor het Nijntje beweegdiploma. Dat doet ze niet alleen bij haar eigen vereniging DOS Sportief, maar in het hele land. Ze gaat inmiddels hélemaal op in het Nijntje beweegdiploma. De speelse oefenstof is een goede start voor de ontwikkeling van de jongste kinderen.

Jolanda vertelt met gepaste trots over haar aandeel in de activiteiten en de groeiende interesse van buitenaf. “Met drie collega’s heb ik ook lessen gemaakt voor Nijntje op Bonaire”, vertelt ze trots. “Daar is het intussen geïntroduceerd.”

Special Olympics, de nationaal en internationaal bekende organisatie voor sporters met een verstandelijke beperking, heeft het Nijntje beweegdiploma eveneens omarmd. Kinderen in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar kunnen de lessen op eigen niveau volgen en zo een goede start maken voor een gezonde ontwikkeling. 

Permanent lesmodel
Voornamelijk die laatste doelstelling is het uitgangspunt van de oefenserie. Nu DOS Sportief en T&P Sport eendrachtig samenwerken en ook scholen en meerdere sportclubs in de Betuwe interesse tonen in het Nijntje beweegdiploma, lijkt een de basis gelegd voor een permanent lesmodel.

“Alle basisonderdelen van bewegen komen aan bod met leuke oefeningen en spelletjes”, legt Jolanda van ‘t Verlaat uit. Zij reikt aan geïnteresseerden in de gloednieuwe sporthal Lignum in Maurik met plezier een brochure uit. Hierin staat het rijk gevarieerde programma omschreven.

Sociale vaardigheden
“Ook leren kinderen sociale vaardigheden als samen spelen en met elkaar omgaan.” Nijntje speelt op de achtergrond als onbetwiste ambassadeur een belangrijke rol. “Het plezier wordt elke les groter”, oordeelt Jolanda. Blij is deze betrokken docente daarnaast met de vele positieve reacties.

Hoe belangrijk de onderlinge verbindingen zijn, ontdekte Jolanda in de coronatijd. Daarin onderhield zij contact met de ouders via het doorsturen van de KNGU-nieuwsbrieven. Hierin stond oefenstof waarmee thuis aan de slag kon worden gegaan. 

Een voorbeeld daarvan is een serie die de slogan ‘winterpret’ meekreeg. En daar bleef het niet bij. Het thuisbrengen van een Nijntje beweegtasje met tips en een kleurplaat, was een echte verrassing. Ook het online lesgeven en gelijktijdig een praatje maken met de kinderen sloeg aan. ’”De reacties van ouders waren louter positief, soms overweldigend”, aldus de altijd enthousiaste Jolanda van ’t Verlaat.

Twee lessenseries
Het Nijntje beweegdiploma is opgezet voor alle kinderen, staat ook los van de voorkeur voor een bepaalde sport. Er zijn twee lessenseries, waarbij het behalen van een diploma het uitgangspunt is. Jolanda van ‘t Verlaat geeft nu samen met haar dochter Sanne Jasmijn een cursus bij FC Lienden. En in het voorjaar van 2023 is voetbalclub BZS in Beusichem aan de beurt voor een hernieuwde introductie.

In bondsverband gaat Van ’t Verlaat naar Brabant om het concept Bewegen met Nijntje in de kinderopvang te promoten. “Eigenlijk zit ik door heel Nederland”, zo luidt Jolanda’s nuchtere conclusie.

Terug naar het thuisfront. Daar konden talrijke ouders in de sporthal van Maurik tijdens de instuif zien hoe de lessen van Nijntje eruit zien. Vooral de ongedwongen sfeer vormde een opvallend facet. Jolanda van ‘t Verlaat hoopt hier in de naaste toekomst een mooie groep te formeren. 

Contact
Wie er contact met Jolanda wil, kan een e-mail sturen naar joland46@gmail.com.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden