• Bij ondermijning maakt de georganiseerde misdaad misbruik van eerlijke bedrijven, organisaties en de overheid.
• Bij ondermijning maakt de georganiseerde misdaad misbruik van eerlijke bedrijven, organisaties en de overheid. Foto: ter illustratie

Controle op ondermijnende criminaliteit werpt vruchten af

Algemeen 265 keer gelezen

TIEL • Eind oktober controleerden gemeente, politie, douane en Omgevingsdienst Rivierenland zes bedrijfsgebouwen. Bij de controle is bij één gebouw een kleine hoeveelheid drugs gevonden. In een ander bedrijfsgebouw woonden mogelijk mensen illegaal. Bij twee gebouwen was de brandveiligheid niet op orde. De geconstateerde situaties krijgen allemaal een vervolgactie, zoals een proces verbaal of bestuurlijke maatregelen. De controles bij de bedrijven zijn onderdeel van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. 

Bij ondermijning maakt de georganiseerde misdaad misbruik van eerlijke bedrijven, organisaties en de overheid. Ze vragen vergunningen aan, starten bedrijven of betrekken garageboxen, woningen, loodsen, bedrijfsruimtes of schuren om daar dingen te doen die verboden zijn. 

Integrale controles
Regelmatig zijn er integrale controles bij bedrijfsgebouwen op onder andere op drugs, illegale bewoning en brandveiligheid. En daarnaast op milieuovertredingen, illegale handel en belastingfraude. Bij de eind vorige maand gehouden controle vonden de controleurs in één van de gebouwen ook een grote hoeveelheid voedingsmiddelen. Hiervan was niet duidelijk waar het vandaan kwam en of er belasting over is betaald.

“We zetten ons extra in om ondermijnende criminaliteit op te sporen en tegen te gaan”, zegt burgemeester Beenakker. “Door regelmatige controles kunnen we criminele bedrijven snel aanpakken. We doen dat omdat ondermijning zorgt voor onveiligheid. We willen niet dat onschuldige mensen en bedrijven het risico lopen zaken te doen met criminelen.”

Signalen melden
De gecontroleerde bedrijven zijn voor een deel gekozen op basis van signalen. Burgemeester Beenakker roept inwoners en ondernemers op om signalen vooral te melden.

“We kunnen allemaal helpen in de strijd tegen ondermijning. Meld het bij de politie als u verdachte activiteiten ziet bij een bedrijfsgebouw. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie