Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Bewonersplatform Hart voor Maurik teleurgesteld in gemeente: ‘Neergezet als vreemdelingenhaters’

Algemeen 1.228 keer gelezen

MAURIK • Met verbijstering las Dineke Onink, de woordvoerder van bewonersplatform Hart voor Maurik, het artikel op pagina 3 van Het Kontakt Tiel van afgelopen week.

In het artikel ‘Tegenhouden bus met asielzoekers kán niet’ stond dat een aantal inwoners uit Maurik probeerde de bus met asielzoekers die bij het gemeentehuis aankwam, tegen te houden. Onink stelt dat dit pertinent onjuist is.

Persbericht
“We worden hier neergezet als een stelletje vreemdelingenhaters door onze eigen burgemeester Josan Meijers. Daar schieten me de tranen van in de ogen.” De redactie van deze krant had het artikel als persbericht ontvangen van de gemeente. Maar volgens Onink zijn er geen inwoners geweest die de bus hebben geprobeerd te stoppen of die zich intimiderend hebben gedragen.

“We wisten niet eens hoe laat de bus zou arriveren. Van de gemeente zelf was op het moment dat de bus arriveerde ook niemand aanwezig. Het pad waarop de bus kwam aanrijden, De Wetering, is een pad waar veel inwoners lopen met hun hond.”

Er waren die avond inwoners op het pad en in de buurt van de bus, omdat het een veel gebruikt pad is, maar niemand heeft zich bedreigend gedragen richting de mensen in de bus, stelt Onink. “We hebben de politie gevraagd om een reactie. De politie heeft daarop een bericht uitgedaan dat er die avond geen strafbare feiten zijn gepleegd door de inwoners. Er komt daarom ook geen vervolgonderzoek.” 

De spreekwoordelijke druppel
Voor de inwoners was het busincident de druppel die de emmer deed overlopen. Voor dit incident was er al onenigheid met de gemeente over andere zaken. In Maurik zijn 180 Oekraïners gevestigd. Zij zijn gehuisvest in enkele tientallen chalets in Maurik.

Onink: “Dat terwijl sommige inwoners van Maurik al vijf jaar geen woning kunnen krijgen. Maar daar zijn we als inwoners rustig onder gebleven. Daarna hoorden we dat burgemeester Josan Meijers had toegezegd dat er 63 asielzoekers uit Ter Apel gehuisvest zouden worden in Maurik. Dit zou op zeer korte termijn gebeuren. Dit kwam voor ons als donderslag bij heldere hemel.” 

Gemaakte afspraken
Het bewonersplatform ging hierover in gesprek met de burgemeester. “Het was een heel goed gesprek”, vertelt Onink. Uit het gesprek bleek dat de toezegging al was gedaan voor deze asielzoekers en dat dit ook niet meer te stoppen was.

“Dat hebben we toen geaccepteerd. We wilden daarna wel in gesprek blijven met de gemeente over hoe dit in goede banen geleid kon worden. We vroegen de gemeente om vanaf nu open kaart te spelen en de inwoners goed op de hoogte te houden van de gebeurtenissen. Toen begon de ellende. Er kwam niets van de gemaakte afspraken terecht. Er zou een avondklok komen in verband met de komst van de asielzoekers vanuit Ter Apel, maar dat kon uiteindelijk juridisch niet. Er zou naar de veiligheid voor de inwoners gekeken worden, dat is niet gebeurd.”

“De  gemeente schreef op hun website dat iedereen een bewonersbrief zou krijgen, met de uitnodiging om de informatieavond op 7 september bij te wonen”, vervolgt Onink. “Slechts een kleine groep inwoners kreeg deze brief. De informatieavond werd massaal bezocht, maar vragen werden vaag of niet beantwoord. Na aandringen door Hart voor Maurik zijn er vragen beantwoord op de site van de gemeente. Maar na het zogenaamde busincident is het oorverdovend stil vanuit B&W Buren.”

Het platform wil nu de keiharde toezegging van de gemeente dat er geen noodopvang meer wordt geboden zonder democratisch overleg met de inwoners. “We willen in zo’n geval een referendum. Om dit te bereiken, willen we samenwerken met de gemeente, bijvoorbeeld door met het referendum langs de deuren te gaan.”

Veiligheid voor iedereen
Burgemeester Meijers beaamt dat het gesprek met mevrouw Onink en het bewoners platform zeer positief was. Echter, volgens haar was er wel degelijk een dreiging tot een incident op de bewuste avond, ook is er vuurwerk afgestoken. Een groep jongeren verzamelde zich op de route, maar het is niet bekend of dit bewoners van Maurik betrof. De situatie was dusdanig bedreigend dat zij zich genoodzaakt zag de beveiliging op te schroeven.

Zij stelt verder dat er op en rond het gemeentehuis in Maurik veiligheid voor iedereen moet zijn. Niet alleen voor de dorpsbewoners, maar ook voor de tijdelijke bewoners én voor de medewerkers van de gemeente die in een deel van het pand nog gewoon werken. “Ik heb enorme bewondering voor de bewoners, de raad en onze medewerkers dat wij dit mogelijk gemaakt hebben”, aldus Meijers. Tenslotte benadrukt ze dat de opvang tijdelijk is en dat er geen sprake is van (permanente) huisvesting ten koste van ‘eigen bewoners’.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden