Afbeelding
Foto: 123rf.com

Sportverenigingen onder druk door stijgende energielasten

Algemeen 1.206 keer gelezen

TIEL • Stijgende energielasten zetten de sport financieel onder grote druk. Zij moeten ingrijpende maatregelen nemen zoals het invoeren van een doucheverbod. Hoe staat Tiel ervoor?

Voetbalvereniging Theole heeft nu nog een vast energiecontract, aldus voorzitter Jeroen Stam. “Maar er is aangekondigd dat we ruim twee keer zo veel moeten gaan betalen. We waren al ca. 18.000 euro per jaar kwijt, dat gaat 40.000 tot 50.000 euro worden”, stelt hij. “We zijn vervroegd begonnen met het verduurzamen van ons pand en proberen onze leden bewust te maken van de noodzaak tot bezuiniging.”

Een groepje ouders heeft zich inmiddels opgeworpen om zich als vrijwilliger met het energieprobleem bezig te houden. “We hebben geen doucheverbod ingesteld maar wel de leden verzocht op het douchegebruik te letten.” Stam bevestigd dat de gemeente de noodzaak tot ondersteuning van de verenigingen ziet en hen niet in de ‘kou laat staan’.

Tijdens corona
“Geld moet naar de leden en niet naar energiemaatschappijen”, stelt eigenaar Van Toorn van sportschool Bushido. Hun pand is zo’n vijftig jaar oud. “We komen er niet onderuit maatregelen te nemen en in het uiterste geval zelfs de douches te sluiten. We zetten de thermostaat wat lager. Tijdens corona moest alles open blijven voor ventilatie, toen was het ook koud en lukte onze sport ook.”

Douchen
Rugbyvereniging de Scrumboks maakt zich nog geen zorgen. “Het gaat nog goed”, aldus voorzitter Alex Meeter. “We betaalden eerst 280 euro. We hebben onlangs 540 euro bij moeten betalen en ons voorschot ging naar de 490 euro. We hebben daar zelf 600 euro van gemaakt. Verder zijn we er nog niet zo mee bezig. Dit jaar is de contributie al verhoogd met 7%, dat doen we niet weer.” Alex vindt het ‘not-done’ om douchen te verbieden. “Dat zit bij de contributie in, dan zou je eigenlijk korting moeten geven als je de kraan sluit.”

Verduurzaming
Johan Verweij, voorzitter van voetbalvereniging TEC maakt zich grote zorgen. “Ik dacht dat we 20.000 euro meer kwijt zouden zijn aan energielasten, maar dat bleek 80.000 euro te zijn. We gaan nu zo’n 100 duizend euro per jaar betalen! Waar halen we het vandaan? Bij onze sponsoren hoeven we niet aan te kloppen, die hebben allemaal hetzelfde probleem. We hebben het verbruik van alle apparatuur opgemeten. Het is op dit moment goedkoper om de kantine dicht te laten. Maar wat is nou een sportvereniging zonder kantine?”

Onhygiënisch
De vereniging weigert pertinent de douches te sluiten. “Onze spelers op hoog niveau komen vaak van ver, soms zitten ze wel 150 kilometer in de auto. En dan zonder douche? Dat is onhygiënisch.” Ze zijn al een aantal jaren bezig met verduurzaming en energiebesparende maatregelen. “Maar het eigen geld is nu op”, stelt Johan. “Met zulke rekeningen blijft er geen geld over voor investeringen. Energie kost meer dan de opbrengst van onze contributie. En dan heb je ook nog je gewone lasten.”

Contributieverhoging
Aan nog een contributieverhoging denkt hij niet. “Ik weet zeker dat trouwe leden dan afhaken. We hebben senioren die soms wel veertig tot vijftig jaar lid zijn. Die moeten dan meer betalen, terwijl ze ook geconfronteerd worden met hogere lasten voor hun eigen energie thuis.”

Overheidssteun
Zonder overheidssteun kunnen verenigingen niet meer overleven. De gemeente Tiel heeft eerder aangegeven de maatregelen van Prinsjesdag af te wachten en wil dan met de verenigingen in gesprek gaan.

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden