Astrid Stronks en Lucien Tros leunen op de hekwerken van de dierenweide bij woonzorgcentrum Vrijthof, die ook worden vervangen.
Astrid Stronks en Lucien Tros leunen op de hekwerken van de dierenweide bij woonzorgcentrum Vrijthof, die ook worden vervangen. Foto: Rob Zantinge

Plannen voor dierenweide bij woonzorgcentrum Vrijthof uitgewerkt

Algemeen 629 keer gelezen

TIEL • Vrijthof-bewoners die interactie hebben met aaibare dieren als alpaca’s, geitjes, eenden en kippen; Lucien Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof, ziet het hélemaal voor zich. Het plan voor een twee keer zo grote dierenweide bij het Tielse woonzorgcentrum ligt al klaar. Nu de financiën nog. Tros hoopt de komende tijd zo’n 200.000 euro bijeen te kunnen brengen. Een deel hiervan ís er al, want de Vrienden hebben zelf 50.000 euro gereserveerd.

Lucien Tros pakt er aan een tafeltje bij de hoofdingang van Vrijthof een grote, kleurrijke plattegrond bij. Daarop is te zien hoe de dierenweide er in 2025, als Vrijthof vijftig jaar bestaat, waarschijnlijk uitziet. “We hebben het idee om de dierenweide, een grasveld met een hek eromheen, weg te halen en compleet opnieuw in te richten”, zegt hij.

Grote terrassen
“Kenmerkend voor de nieuwe dierenweide zijn grote terrassen. Die zijn er nu niet. Er komt een interactief terras, waar mensen in rolstoelen en bedden in gaan. Het hek achter ze wordt vervolgens gesloten en andere poorten gaan open. Er zit jongvee, dus dat wordt in het voorjaar geitjes melken. En bewoners hebben dan contact met de beesten. Zonder gaas, gewoon op bed of in de stoel. Ook door het jaar heen, want heel veel dieren zijn knuffelbeesten. Dat wordt heel bijzonder.”

Ouderwetse hooimijt
Vervolgens wijst Tros naar een ander hoekje op de tekening. “Op deze plek gaan we een hooischuur met een rieten kap neerzetten. Een ouderwetse hooimijt. In Geldermalsen hebben ze ook een dierenweide en aan díe hooischuur moet je denken. Allemaal mooi aangelegd natuurlijk, dus dat wordt echt een hoogtepuntje. En het pad wordt twee keer zo breed, waardoor er ook terrassen in kunnen worden gemaakt. En de mensen kunnen met hun rollator tot aan het hek om de beesten te bekijken. Ook komt er een flinke vijver van zo’n twaalf meter breed, voor de loopeenden. Dat zijn van die gezellige, grappige beesten met van die lange nekken. En ook alpaca’s. Dat zijn hele aaibare beesten.”

‘Bebeesting’
Alpaca’s lopen ook rond in het hertenkamp aan de Nieuwe Tielseweg. En dat is niet toevallig, zo blijkt. “We werken samen met het hertenkamp”, aldus Tros. “Zij zorgen voor de bebeesting, zal ik maar zeggen.”

De doelgroep waarvoor de dierenweide bedoeld is, zijn volgens Lucien Tros niet alleen de mensen van het Vrijthof. “Ook de mensen van de hospice, die vaak ook wat langer blijven. En je hebt natuurlijk Markant, een grote revalidatieafdeling, én de bewoners van de Ronding. En daarnaast de mensen van ‘s Heeren Loo, want die onderhouden de dierenweide, net als de leerlingen van school De Cambier. En er zijn veel passanten, hetgeen voor reuring zorgt voor de mensen die hier wonen. Je dient dus meerdere maatschappelijke doelgroepen, om het zo maar te zeggen.”

De locatie van de dierenweide blijft min of meer dezelfde. De fietsenstalling wordt gesplitst en op twee locaties herplaatst. Ook grote heesters, die het zicht op de dierenweide belemmeren, staan níet meer op de plattegrond. Wel een waterpartij dus, van zo’n dertig centimeter diep, bomen met metalen korven eromheen, een hooimijt én een stal natuurlijk. Mét luifel.

Er komt ook een corridorsluis, zodat de bewoners zich straks tussen de dieren kunnen bewegen. De dierenweide wordt doorkruist door een pad van betonklinkers, dat in de nieuwe opzet een stuk breder wordt. En de afrastering wordt ook vervangen, want het is niet de bedoeling dat de dieren plastic binnenkrijgen doordat ze aan het hekwerk staan te knabbelen. Ook komen er zitbanken en, voor de avontuurlijke dieren klim- en klauterobjecten.

Het Vrijthof bestaat in 2025 vijftig jaar en het streven is om de nieuwe, twee keer zo grote dierenweide dan te openen. Lucien Tros, die de sponsorwerving grotendeels op zich heeft genomen, neemt dan ook de tijd om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. En dat is volgens hem ook wel nodig. “Het zijn moeilijke tijden voor bedrijven”, aldus Tros, zelf eigenaar van de Praxis in Geldermalsen.

Astrid Stronks is, als coördinator ontspanning van het Vrijthof, erg blij met de Stichting Vrienden van Vrijthof. Wat betekent de dierenweide volgens haar voor de bewoners? “Mensen zijn opgegroeid met dieren en ze hebben vaak thuis veel dieren gehad”, vertelt ze.

“Ik heb Roel’s Beestenboel uit Ingen weleens hier in huis. Fantástisch! En als je dan ziet hoe mensen daarop reageren, zeker bij aaibare dieren, zoals geiten en schapen die naar je toe komen. Dus ik denk dat het een heel leuk uitje is om ook even met je kinderen en kleinkinderen naar de dierenweide te gaan. Ik denk dat het een hele mooie aanvulling is voor de tuin hier, zeker ook omdat je straks echt tússen de dieren kunt zitten. We zijn dus erg blij met de Vrienden, we kunnen echt niet zonder. Zij zijn echt de kers op de taart.” 

Financiële bijdragen
De nieuwe dierenweide kan alleen worden gerealiseerd door financiële bijdragen van onder meer sponsoren, bedrijven, stichtingen en goededoelenorganisaties. Het rekeningnummer van de Stichting Vrienden van Vrijthof: NL16 SNSB 0929 622 650 t.n.v. Stichting Vrienden van Vrijthof, onder vermelding van ‘bijdrage dierenweide’. Info: Lucien Tros, voorzitter Stichting Vrienden van Vrijthof: 06-42232204/l.tros@trosgroep.nl.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app