Drumpt wist met de prachtige wagen zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht te slepen.
Drumpt wist met de prachtige wagen zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht te slepen. Foto: Jan Bouwhuis

Fruitcorso Tiel: uitslagen en foto’s

Algemeen 3.002 keer gelezen

TIEL • Drumpt heeft met een zinderende wagen het 60e Fruitcorso gewonnen. Tropical Dance liet door de trommelaars en danseressen en een prachtige wagen een verpletterende indruk achter bij zowel het publiek als de jury. Voor de ontwerpers Sjors Kessels en Thom Roodenburg, samen met een grote bouwploeg, reden om een Hollands feest te vieren. Maas en Waal, een zeer verrassend ontwerp van Paul Zwaan, eindigde als tweede en won de Teun Luijendijk-prijs vanwege de innovatie (groente en fruit, die op de wagen groeien). Buren (Jochem Schoots en Dennis Voorendt) maakte de top drie compleet. 

Geldermalsen won bij de jeugd door een imposante stoet van muizen, een ontwerp van Corina Groenhof en Bert van Erkom-Mos. Passewaay (Sven van Wijk) werd hier knap tweede, voor Tiel (Ferry Freriks). De wagen van Kerk-Avezaath (Red de luiaard) ontving de Teun Luijendijk-prijs. De wagen van de Toekomst, een ontwerp van Niki Wakker, John Zaaijer en Tygo Verrips van het RSG Lingecollege, stond bol van duurzame aanpassingen. 

Publieksprijzen
Ook de publieksprijzen gingen naar de winnaars van de vakjury: Drumpt en Geldermalsen. De publieksprijs bij de mozaïeken ging ook al naar de winnaar: Fruit Buddies. Voor het eerst werden de kinderen van het Kindercorso beoordeeld, dit gebeurde door een kinderjury. De prijzen gingen naar Jesper van de Pol, Benjamin de Reuver (individueel) en de groepsprijs werd gewonnen door Tobian Winter en Chelsey Geurtsen.

Weersomstandigheden
Ondanks de slechte voorspellingen werd het een zonnig en nagenoeg droog corso, uitstekend en humoristisch gepresenteerd door Jochem van Gelder en Martijn van Eck. Op de Veemarkt was een tribune voor blinden en slechtzienden, waar tolken informatie gaven over de wagens.

Zondag gooide de regen wel flink roet in het eten, hetgeen effect had op de bezoekersaantallen. Voorzitter Laurens Verspuij: ,,Het was een fantastisch corso met kwalitatief heel goede wagens, ik ben trots op alle bouwers en vrijwilligers. Het is jammer dat het weer ons zondag zo parten heeft gespeeld.’’

Corso bij night
Het avondcorso, dat de derde editie beleefde, was wederom een groot succes. In een sprookjesachtige sfeer trokken de wagens prachtig verlicht voorbij. Bij de grote wagens won Buren de eerste prijs (Goldstar) met een feeërieke slak, gevolgd door Maas en Waal en Varik. Bij de jeugdwagens pakte Tiel de eerste plaats met Sloddervossen met Maurik en Drumpt op de volgende ereplaatsen.

Betuwse Oogstweek
Een nieuw element tijdens dit jubileumcorso was de Betuwse Oogstweek, met veel aandacht voor streekproducten. Zo was er een Appeltjesdag (met hardloopwedstrijd) en ook tijdens het corsoweekend was er een markt met bijna twintig stands vol streekproducten. Initiatiefnemer en bestuurslid Tom van Oostrom blikt tevreden terug: ,,Alles was nieuw en we zijn blij dat het nu al zo goed uitgepakt is. Corso en fruit horen bij elkaar en dat willen we laten zien. Uiteraard zijn we ook heel blij met het succes van het grachtenconcert. Dit concept gaan we nu verder uitbouwen.’’

Uitslag Grote wagens
1. Drumpt 328 punten (publieksprijs)
2. Maas en Waal 307 (3e publieksprijs)
3. Buren 299
4. Echteld 281
5. Tiel 270 (2e publieksprijs)
6. Zoelen 267
7. Varik 228
8. Buurmalsen-Tricht 208
9. Culemborg 207
10. Maurik 200
11. Geldermalsen 199

Uitslag Jeugdwagens
1. Geldermalsen 324 (publieksprijs)
2. Passewaaij 295 (2e publieksprijs)
3.Tiel 272
4. Drumpt 209 (3e publieksprijs)
5. Maurik 205
6. Kerk-Avezaath 193
7. Zoelen 192

De Sloddevossen uit Tiel werd bij het avondcorso eerste en op de dag derde.
Passewaay werd tweede bij de jeugd.
Geldermalsen won bij de jeugd met een imposante stoet van muizen.
Bij het avondcorso behaalde de jeugd van Maurik de tweede plaats.
De wagen van Maas en Waal werd twee keer tweede, zowel op de dag als in de avond.
De Slak uit Buren won bij het avondcorso de eerste prijs.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden