Afbeelding

Fruitbomen voor de gemeente Buren

Algemeen 217 keer gelezen

BUREN • Overal in de Betuwe staan hoogstamfruitbomen. Deze bomen zijn typerend voor de streek en zijn belangrijk voor natuur en dieren. Vorig jaar zijn bij het project ‘Appeltjes van Oranje’ 625 fruitbomen uitgedeeld aan inwoners van gemeente Buren. 

Dit jaar bieden gemeente Buren, Stichting Evenementen BurenStad en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) inwoners de kans om tegen een aantrekkelijk tarief nieuwe hoogstamfruitbomen aan te planten.

Soorten fruitbomen

Er zijn drie pakketten met ieder vier fruitbomen samengesteld. Goede bestuiving is essentieel voor een goede opbrengst, de soorten per pakket zijn hierop afgestemd. Per huishouden kan men één van deze pakketten bestellen voor 60 euro. Inwoners hebben de keuze uit drie verschillende pakketten met ieder vier bomen:

Pakket 1

Twee appelbomen: Bloemeezoet (stoofappel) en Cox Orange Pippin (handappel)

Twee perenbomen: Doyenne du Comice (handpeer) en Saint Remy (stoofpeer)

Pakket 2

Twee appelbomen: Bloemeezoet (stoofappel) en Cox Orange Pippin (handappel)

Twee pruimenbomen: Anna Späth en Opal (beide handpruimen)

Pakket 3 

Twee perenbomen: Doyenne du Comice (handpeer) en Saint Remy (stoofpeer)

Twee pruimenbomen: Anna Späth en Opal (beide handpruimen)

Fruitboom voor inwoners

Alle inwoners van gemeente Buren kunnen aan dit project meedoen. Er is sprake van vaste pakketten. Elk huishouden kan maximaal één pakket bestellen. Inwoners kunnen de bomen aanschaffen tegen een eigen bijdrage van 60 euro. Dit is inclusief boompaal, boomband en spijkers. In het najaar kunnen de bomen worden opgehaald op de uitdeeldag. 

Let op: een hoogstamfruitboom neemt uiteindelijk veel ruimte in. Om de boom goed tot zijn recht te laten komen, is een ruimte van ongeveer 100 m2 per hoogstamfruitboom nodig. 

Meedoen? 

Voor meer informatie over de fruitsoorten, de eigen bijdrage en het aanmelden, kunnen inwoners kijken op www.burenstad.nl/fruitbomenburen2022. Aanmelden kan tot 22 juli 2022. Het aantal beschikbare bomen is beperkt, deelname vindt plaats op volgorde van opgeven.

Bij vragen kunnen inwoners contact opnemen met projectleider Gerben Houweling van SLG via g.houweling@slgelderland.nl of 026 – 353 74 44.

Diana Kervel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app