Inwoners coronaproof in gesprek met de projectorganisatie over herontwikkeling van het veilingterrein, 15 juni 2021. Foto:
Inwoners coronaproof in gesprek met de projectorganisatie over herontwikkeling van het veilingterrein, 15 juni 2021. Foto: Foto: Corien Remijn

Metamorfose van Veilingterrein Tiel

Algemeen 502 keer gelezen

De gemeente Tiel wil maar liefst 400 nieuwe woningen en een schoolgebouw gaan neerzetten op het veilingterrein bij het station en de nabijgelegen Teisterbantlaan. In juni is het prille plan tijdens meedenkbijeenkomsten onthuld aan inwoners. “Hebben we straks nog wel zon in de tuin?”

Tiel - Achterin een grote hal op het veilingterrein staan zo’n dertig stoelen wat verloren verspreid over de ruimte. De bezoekers van de participatiebijeenkomst druppelen binnen. De belangstelling om mee te denken over de herontwikkeling van het gebied is groot, maar vanwege corona moet dat in kleine groepjes gebeuren. Consequentie voor de gemeente is dat er negen vergelijkbare bijeenkomsten moeten worden georganiseerd: zes over het Veilingterrein en drie over het kleinere project met 60 koopwoningen aan de Teisterbantlaan. Voordeel: meer tijd voor inbreng van de bezoekers.

Veilingterrein

Op het Veilingterrein zijn 325 tot 350 woningen gepland, verdeeld over drie woonblokken, met een rand van eengezinswoningen. De hallen waar nu Ali Baba en de Vrije Markt zijn gevestigd, worden gesloopt maar de historische kantoorpanden van de fruitveiling en tinfabriek blijven staan een gaan ruimte bieden aan appartementen, horeca en maatschappelijke activiteiten. Voor het Lingecollege komt er een nieuw gebouw voor het Beroepscollege op de hoek van Papesteeg en Teisterbantlaan; op de oude locatie komen huizen. Wegen worden aangepast, met mogelijk een nieuwe fietserstunnel onder het spoor. Althans, dat is het idee, want er zijn nog veel drempels te nemen, waaronder de financiering. De bouw start op zijn vroegst eind 2023. De eerste reacties van de aanwezigen op de plannen voor het Veilingterrein zijn mild positief, tot opluchting van de projectleider: “Het had al veel voeten in aarde om te komen waar we nu zijn”. Zorgen van omwonenden zijn er vooral over schaduwwerking van gebouwen en de verkeersafwikkeling. “Een rotonde bij de Papesteeg is een goed idee, maar dat vrachtverkeer blijft gevaarlijk.”

De gemeente Tiel wil in samenwerking met Thius, het Lingecollege en BPD Gebiedsontwikkeling de komende jaren zo’n 400 nieuwe woningen realiseren op het veilingterrein aan de Stationsstraat en aan de Teisterbantlaan, alsmede een nieuw schoolgebouw voor het Beroepscollege. Het nog prille plan is een onderdeel van het Masterplan Spoorzone; de bouw start op zijn vroegst eind 2023. Kijk voor meer informatie op www.tiel.nl/veilingterrein en www.tiel.nl/teisterbantlaan

Nieuwbouw Veilingterrein en Teisterbantlaan

“Een rotonde is goed, maar het vrachtverkeer blijft gevaarlijk”

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie