• Isoleren is beste manier om energie te besparen.
• Isoleren is beste manier om energie te besparen. Foto: nl.123rf.com

Focus op energiebesparen en isoleren

Algemeen 268 keer gelezen

WEST BETIWE • In aanloop naar een aardgasvrije gemeente zet West Betuwe de komende tijd vooral in op energiebesparing en isoleren van woningen.

Het is één van de leidende principes in de Transitievisie Warmte, die vanavond wordt besproken tijdens een voorronde-sessie van de gemeenteraad. 

Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving heeft volgens het college enorme gevolgen voor de energievoorziening van huishoudens en bedrijven. “Maatschappelijk leven er veel vragen over die gevolgen. Bijvoorbeeld als het gaat om betaalbaarheid of leveringszekerheid. Ook zal de energietransitie van invloed zijn op de inrichting en aanblik van de ruimtelijke omgeving (privaat en publiek).” 

Stapsgewijs
Tot 2050 wil de gemeente stapsgewijs en samen met bewoners en eigenaren de gebouwde omgeving aardgasvrij maken. Uitgangspunt is wel dat warmte betaalbaar, betrouwbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen. “We zijn zorgvuldig en transparant over de overgang naar aardgasvrij. We kiezen voor duurzame en gezonde oplossingen en houden rekening met ons mooie rivierenlandschap.” De keuzes voor aardgasvrije warmteopties per buurt wil het college doen met de buurt. “We streven er naar om zoveel mogelijk aan te sluiten bij logische momenten voor verandering. We staan open voor nieuwe technieken onder deskundige begeleiding.”

Pilots
De gemeente wil vooral leren van twee projecten in de gemeente Enspijk en van Fruitmasters.

Inwoners van Enspijk zijn momenteel in gesprek om te kijken of we daar het verwarmen van de gebouwen met aardgas kunnen vervangen met warmte uit de Linge. Dit alternatief is voortgekomen uit een door de Provincie Gelderland betaalde quick scan. Daaruit bleek dat er enorm veel potentie in de Linge zit, maar dat met name de betaalbaarheid nog nader onderzoek vraagt. “Overigens is het dus niet een gegeven dat Enspijk gaat kiezen voor deze optie”, schrijft het college. “We willen deze pilot juist gebruiken om het gesprek met de inwoners van Enspijk aan te gaan over een alternatief voor aardgas. Enspijk is gekozen omdat het aan de Linge ligt, maar met name ook omdat Enspijk al heel lang in hun Dorpsplan heeft staan dat ze in 2030 energieneutraal willen zijn.”

Fruitmasters
Het initiatief van Fruitmasters is vanuit het bedrijf zelf ontstaan. Fruitmasters gebruikt zeer veel aardgas voor het verwarmen van het water waarmee zij hun fruitkratten wassen. Daarnaast hebben ze zeer veel restwarmte die vrijkomt bij het jaar rond koelen van fruit. Deze warmte verdwijnt nu in de atmosfeer. Er wordt nu door Fruitmasters onderzocht of het mogelijk is die restwarmte te gebruiken als alternatief voor aardgas. Er is echter zoveel restwarmte beschikbaar, dat er ook wordt gekeken of ze die kunnen leveren aan een buurbedrijf en wellicht zelfs nog een deel aan het gemeentehuis en/of een deel van de Stationswijk.

Het onderzoek zit nog in de beginfase, maar Fruitmasters heeft voor het project wel alvast subsidie aangevraagd, waarbij er rekening wordt gehouden met leveren aan het buurbedrijf, de gemeente en/of de Stationswijk.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden