Afbeelding

Schade jaarwisseling West Betuwe ruim 56.000 euro

Algemeen 660 keer gelezen

WEST BETUWE • De jaarwisseling in West Betuwe verliep dit jaar in verhouding rustiger dan voorgaande jaren. Toch is het prijskaartje in totaal 56.450 euro. De onrust verschilde per kern in omvang en soort. 

Het bedrag laat een dalende trend zien. Vorig jaar ging het om 70.000 euro en het jaar daarvoor om 110.000 euro. De kosten zitten met name in de schade aan het wegdek in Heukelum. De gemeente moet in diverse kernen kapotte verkeersborden, afvalbakken en straatmeubilair vervangen. In bijgevoegd overzicht staat wat het prijskaartje per kern is.

Nauwe samenwerking
Burgemeester Servaas Stoop blikt terug op de jaarwisseling. “Er was een intensieve samenwerking tussen de gemeente, politie, brandweer en jongerenwerkers. We haalden alles uit de kast om de jaarwisseling zo rustig mogelijk te laten verlopen. In de meeste kernen bleef dat ook zo. Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Het doorbreken van zogenaamde tradities gaat niet over één nacht ijs. Het vraagt om continue aandacht. Door het gesprek te blijven aangaan én door te handhaven.”

In aanloop naar de jaarwisseling werden diverse gesprekken gevoerd. Stoop: “Dit gebeurde zowel op straat, in de kerk als in een jongerenkeet. Ook organiseerden we bijeenkomsten met inwoners van Waardenburg en Beesd. Het doel was steeds om te kijken wat iemand zelf kan en wil doen. Dat had in Waardenburg effect. Daar verliep de jaarwisseling per saldo rustiger, mede door een goed verlopen vreugdevuur. Samen kijken naar wat mogelijk is en zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik ben hier tevreden over.”

Waarschuwingsbrieven
In totaal hebben 56 personen een waarschuwingsbrief van de burgemeester ontvangen. Dit met oog op het verstoren van de openbare orde en veiligheid. Het ging ook om inwoners van buiten de gemeente. De brieven werden veelal in persoon uitgereikt door de politie. Twee personen kregen een voornemen last onder dwangsom opgelegd. Mogelijk volgen er nog meer waarschuwingen of andere maatregelen. Daarvoor lopen de onderzoeken en analyses nog.

Daders onbekend
De gemeente vroeg herhaald via diverse kanalen om (vuurwerk)overlast, vernielingen en brandstichting te melden. Ook was er een campagne over het anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem. Waarom melden helpt, legt de burgemeester uit. “We doen van alle vernielingen aangifte. Zolang er geen daders bekend zijn, kunnen we de kosten op niemand verhalen. Helaas is dan de rekening voor de gemeenschap. Daar hadden we vast een leukere besteding voor gehad.”

Vuurwerkverbod
“Tot slot het landelijke vuurwerkverbod. Daar was ook in West Betuwe weinig van te merken. Ik voel mee met de inwoners die overlast hiervan hadden. Dit varieert van angst om naar buiten te gaan tot een slechte nachtrust. Bepaald illegaal vuurwerk heeft een kracht vergelijkbaar met een handgranaat. Ik begrijp niet dat iemand dat bij zich durft te hebben. Het is levensgevaarlijk met vaak ook forse schade tot gevolg. Het handhaven blijft lastig. De politie of boa’s moeten namelijk iemand op heterdaad betrappen.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden