Vrijwilligers Willy Raaymakers en Nel de Bruijn van de onderhoudsgroep.
Vrijwilligers Willy Raaymakers en Nel de Bruijn van de onderhoudsgroep. Foto: Levien Vermeer

‘Klompenpad noodgedwongen dicht’

Algemeen 573 keer gelezen

HERWIJNEN • De acht vrijwilligers van onderhoudsgroep Engelenburgerpad, het Herwijnse klompenpad dat in 2019 is aangelegd, hebben het moeilijk, vertelt coördinator Willy Raaijmakers (68). “Het gaat ons aan het hart dat we vanwege de dijkverzwaring eind augustus de lus van het Rot af moesten sluiten voor vier jaar, en per 1 januari de rest van de route voor minstens drie jaar.” 

Mede-groepslid Nel de Bruijn zegt: “Wij steigerden natuurlijk bijna, toen we dat hoorden.” Het Engelenburgerpad bestaat uit twee afstanden die apart gelopen-, of met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het ‘rondje Herwijnen’, dat langs de vier voormalige kasteelterreinen van Drakenburg, Waijestein, Frissesteijn en Engelenburg voert, en de extra lus door buurtschap het Rot langs de Waaldijk. Het totale wandeltraject bedraagt tien kilometer met als start- en eindpunt Bakkerij Bakker aan de Achterweg. 

Raaijmakers: “Afgaande op het aantal downloads van de app en het websitebezoek schatten we dat het Engelenburgerpad vorig jaar door zo’n 10.000 lopers is bezocht.” Als bewoner van het Rot sprak hij de wandelaars regelmatig. “Ik vind het leuk om af en toe gedag te zeggen en ik vroeg dan meteen hoe de route beviel, en of die duidelijk is.” Nel vult aan: “Er zit een lastig punt in de route, als je vanaf het voormalig kasteelterrein van de Engelenburg omhoog gaat naar de dijk, richting de grote kerk. Soms lopen mensen dan het hek van Frissesteijn door, maar de omdijking daar wordt gepacht, en is dus privéterrein.”

Het is een hard gelag dat het pad nu vrij kort na de opening, voor lange tijd dicht moet, en daar legt de onderhoudsgroep zich niet een, twee, drie bij neer. “We zijn in gesprek met begeleider Rosina Verweij van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), om te kijken of we een doorstart kunnen maken met een aangepast klompenpad.” 

Raaijmakers vindt wel dat een alternatieve route wandelaars voldoende moet bieden. Maar er zijn nogal wat restricties. “Volgens de statuten moet een klompenpad minimaal vijf kilometer lang zijn. En met een tijdelijk pad mogen we niet over nieuwe terreinen heen komen, wat betekent dat we onze toevlucht moeten nemen tot meer asfalt, en dat wil je niet.” 

En dan is de vraag of het aangepaste klompenpad zonder folder en app kan, terwijl een folder maken en het in de lucht houden van de app ook tijd, geld en inspanning vergen, verzucht hij. Kortom, dilemma’s genoeg. Terwijl Nel de Bruijn juist op internet gezien heeft dat het Engelenburgerpad tweede staat in de top vijf van favoriete klompenpaden in Gelderland, vanwege de veelzijdigheid. Het voert niet alleen over historische gronden, dijken, uiterwaarden en boomgaarden, maar ook langs een peilschaalhuisje uit 1874, het laatst bewaard gebleven exemplaar van de honderdvijftig peilschrijverstations die langs de rivieren in Nederland stonden. Ook de begraafplaats met bijzondere bomen is te bezoeken. 

Daar staan een twee eeuwen oude rode treurbeuk en een drie eeuwen oude honingboom uit Japan, waarschijnlijk door de VOC meegenomen naar het vaderland. En dan is er nog het ooievaarstation, waar uitgeputte en zieke vogels weer bijkomen door de liefdevolle zorgen van Piet van Andel. Bij sluiting van het pad moeten alle bruggetjes en opstapjes weggehaald worden. Maar dat is al geregeld, weet Nel. “Alle spullen kunnen zolang worden opgeslagen bij de boerderij van de beste maaier van Herwijnen” zegt ze lachend. Aart Blom zorgt er namelijk voor dat het pad en kasteelterrein begaanbaar blijven door regelmatig te maaien. 

“We zijn wel van plan een vergoeding van het Waterschap te vragen voor het weghalen en terugplaatsen” zegt Willy, en vervolgt: “We willen het pad na de dijkverzwaring nog mooier maken, en hopen dat we het Boveneind erbij kunnen betrekken, daar heeft de vroegere steenoven gestaan.” De onderhoudsgroep krijgt alle medewerking van het Waterschap, zegt hij waarderend. “Er is een nevengeul voorzien, voor een betere afwatering. Daardoor ontstaat er een eiland en hebben we de toezegging dat er voor het klompenpad twee bruggen komen.” Nu blijft de vraag of er een doorstart gemaakt kan worden. Informatie: www.klompenpaden.nl / www.wandelingeninfo.nl

Levien Vermeer

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden