eten, koken, tomaten, groente, oogst, tomaat,
eten, koken, tomaten, groente, oogst, tomaat, Foto: 123RF

Informatiemarkt Puur Betuws

Algemeen 134 keer gelezen

GELDERMALSEN • Lokaal geteeld voedsel is verser en ambachtelijk bereid. Het is veel smaakvoller en wordt met veel minder kilometers afgeleverd. Ook is de schaal vaak kleiner en de teeltmethodes ecologischer. 

Dit maakt dat lokaal voedsel in het midden staat van een veel grotere discussie over circulariteit, sociale werkgelegenheid, klimaatrobuustheid en biodiversiteit.

Midden in het eerste Coronajaar startte Puur Betuws met haar sociale, lokale en heel erg lekkere korte keten initiatief. Via een webshop kunnen de producten van inmiddels 46 leveranciers heel gemakkelijk door zowel door de zakelijke als consumenten klant worden gekocht, waarna de producten door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in een eigen elektrische bus worden thuisbezorgd.

Proef de Betuwe, het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard

Op 18 oktober, van half 2 tot 5 is er een feestelijke informatiemarkt, vol interessante sprekers maar ook voldoende netwerkruimte, gericht op de zakelijke afnemer. Die zakelijke afnemer is niet alleen horeca en bedrijfskantines, ook onderwijs en zorg hoort er bij. En eigenlijk is het interessant voor alle organisaties, groot of klein die door middel van hun lunch, werkfruit of kerstpakketkeuze aan hun medewerkers en relaties willen laten zien dat ze voedsel uit de eigen regio een warm hart toedragen.

We laten zien dat een korte keten initiatief om veel meer gaat dan alleen het kopen en verkopen van verse en houdbare producten. Een korte keten initiatief gaat over verbinden. Zo vertelt Theo Nienhaus van Werkzaak Rivierenland, samen met chef kok Jos van Grunsven hoe een kantineconcept met mensen die weer op gang moeten komen in de arbeidsmarkt, samenwerkt met Puur Betuws en zo als één concept kan worden uitgerold.

Vervolgens vertelt Wieke Bonthuis van Jong leren eten makelaars en Patrick van der Ven, gezonde school adviseur van GGD Gelderland Zuid, over het maken van gezonde keuzes in het eten en het toevoegen van lokale producten aan het nationale schoolontbijt.

Daarna vertelt niemand minder dan Jan Huijgen van het Inspiratiehuis en de Eemlandhoeve en nu ook de Mansholtcampus over hoe je juist door steeds meer samen te werken een lokale keten de juiste schaal en energie kan geven. Hoe bouw je aan het vertrouwen tussen burger/boer/bestuurders en betrek je iedereen opnieuw in een ‘nieuw sociaal contract’.

De middag wordt afgesloten door Gerdien Dijkstra. Zij is projectleider van het nieuwe voedselbos inclusief tuinderij Lingehout en vertelt ook hoe Puur Betuws hier de groenten, de noten en het fruit van gaat plukken.

Puur Betuws laat hiermee zien dat de korte keten niet alleen om zo gunstig mogelijk winkelen gaat, maar over zoveel meer: gezonde jonge kinderen, sociale werkgelegenheid, kennisontwikkeling en samenwerken met andere grote projecten in de regio.

Meer informatie: https://puurbetuws.nl/proefevent-18-oktober

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden