Burgemeester Servaas Stoop:
Burgemeester Servaas Stoop: "kleinschalige opvang." Foto: Etienne Hessels

Opvang Oekraïners in West Betuwe

Algemeen 759 keer gelezen

WEST BETUWE • Ook de gemeente West Betuwe werd overvallen door de plotselinge toestroom van Oekraïners. Alle zeilen moesten worden bijgezet.

Burgemeester Servaas Stoop maakt een schatting van het aantal Oekraïners in West Betuwe: “Het zijn er zo’n 300 tot 350. Het was in het begin heel erg improviseren.” Glimlachend vertelt hij hoe inwoners van West Betuwe spontaan met een bus naar Polen reden om ze ‘gewoon op te halen’. De Oekraïners werden in onderling overleg geplaatst bij mensen thuis. Stoop: “Dat gebeurde in huis bij mensen zelf, in een tuinhuis, in een deel van een boerderij, of in Rumpt in stacaravans.”

Noodopvang

Veel Oekraïners kwamen ook zelf direct naar Nederland, bijvoorbeeld met de trein. Er werd toen een een landelijk coördinatiepunt opgericht. Van daaruit kreeg elke Veiligheidsregio opdracht te zorgen voor 2000 noodopvangplekken; ook Gelderland-Zuid. In totaal ging dat om 50.000 plekken. Stoop: “Dan kwam er ineens een telefoontje uit Nijmegen, van de Veiligheidsregio. Er moest een bus Oekraïners uit de crisisopvang naar een noodopvang worden overgebracht.” Al snel bleken er 75.000 plekken nodig te zijn.

De gemeente moest in allerijl een overzicht maken van mogelijk geschikte opvanglocaties, die soms ook nog eerst snel verbouwd moesten worden. Stoop: “Daar zijn er zo’n 10 van. De brandweerkazerne in Herwijnen, de peuterspeelzaal in Meteren en de oude school in Asperen kwamen zo in beeld.”

Het is een omvangrijke ingewikkelde operatie geworden. Er was overleg met naburige bewoners nodig. Soms kwamen de mensen aan en was de aannemer nog bezig. Dan moesten ze alsnog een paar dagen elders ondergebracht worden. Er moesten locatieleiders komen en tolken; en hulp voor Oekraïners met traumatische ervaringen. De vluchtelingen hadden grote behoefte aan rust, maar moesten ook weer aan de gang: koken, boodschappen doen.

Inschrijven 

De gemeente is er heel alert op dat de vluchtelingen zich inschrijven in het bevolkingsregister. Stoop: “Dan krijgen ze een BSN-nummer, kunnen ze een beroep op zorgvoorzieningen doen en een bankrekening openen. Ze krijgen dan leefgeld en kunnen ook werken en betaald worden. Als ze eenmaal een beetje gesetteld zijn, blijken veel vluchtelingen graag aan het werk te gaan. In een winkel, bij een fruitteler of bij de veiling.” De gemeente ziet er dan op toe dat alles dan via de standaarden gaat; een contract, betaling en eventueel huisvesting op het terrein van de werkgever. Stoop: “dat gaat overigens heel goed.” Tot slot kunnen er problemen ontstaan met een gastgezin. Dat neemt onbekende mensen, met soms een enorm trauma, voor lange tijd in huis. Stoop: “Ook dan moet de gemeente aan de bak.”

Ontwikkeling

Hoe een en ander zich zal ontwikkelen is koffiedik kijken. Stoop: “Het kan per dag anders gaan. Soms wil iemand per direct terug naar huis. Het kan ook zomaar zijn dat er nu gebeld wordt en dat er een volle bus aankomt. Het is afhankelijk van die oorlog.” Maar voorlopig zijn er nog veel ambtenaren druk met de opvang van de vluchtelingen.

Wim Timmermans

Wim Timmermans

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden