• De heer Fokker (97) en mevrouw Hak (91) op de buitenfiets.
• De heer Fokker (97) en mevrouw Hak (91) op de buitenfiets. Foto: Adrie van Kuilenburg

Stichting Vrienden van Avondlicht (VVA) verrast met buitenfiets

Algemeen 607 keer gelezen

HERWIJNEN • Vorige week was het feest in Woon- en Zorgcentrum Avondlicht. De stichting Vrienden van Avondlicht (VVA) heeft weer een verrassing voor de bewoners, vertelt voorzitter Jilis van Kuilenburg.

“We gaan vandaag een zogenaamde buitenfiets met dubbele pedalen aanbieden, waar twee mensen tegelijkertijd op kunnen zitten om gezellig naast elkaar rondjes te trappen terwijl ze een praatje maken en van de tuin genieten.” Leerling verzorgende Daphne de Bruin, bestuursleden van de VVA Hermien Rijkse en Teunie van Leersum, en activiteitenbegeleidster Marjolein van Weelden zijn getuige van de officiële ingebruikneming van de buitenfiets als ze achter de heer Fokker (97) en mevrouw Hak (91) van locatie Sluimerskamp gaan staan voor de foto. 

Oefening baart kunst

Deze bewoners mogen het fitnessapparaat voor het eerst uitproberen. Daar is best nog aardig wat kracht voor nodig. Directeur-bestuurder Dikkie van Zetten heeft de ergotherapeut mee laten kijken bij de installatie. Die heeft ervoor gezorgd dat de afstand tussen de ene stoel en pedalen voor mensen met korte- en de andere stoel voor mensen met langere benen geschikt is. Waarschijnlijk baart oefening hier ook kunst. 

De bewoners konden het cadeau in ieder geval zeer waarderen. De bijzondere hometrainer is door de VVA aangeschaft met gelden van de donateurs en bijdragen van SONAC-Vuren en de Vervoornstichting uit Herwijnen. Bovendien bracht deelname aan de RABO-club-supportactie ook nog het nodige geld in het laatje.

Aangenaam verblijf

Doel van de in 1989 opgerichte stichting Vrienden van Avondlicht is ‘het verstrekken van financiële bijdragen voor projecten ter bevordering van extra recreatieve, ontspannende, en ondersteunende activiteiten’. 

Gemiddeld gaat er jaarlijks tussen de vijf- en zevenduizend euro om, weet Van Kuilenburg. Een nevendoel is de Herwijnse inwoners betrekken bij de Avondlicht-bewoners. Maar dat zit wel goed, volgens het 55-plus bestuur van de stichting. “In coronatijd is hier heel veel gebracht; chocola, bloemen, het was hartverwarmend hoe iedereen meeleefde.”

Zelf zijn ze natuurlijk ook een lichtend voorbeeld. “Wij doen dit vrijwilligerswerk uit een bepaalde passie” verklaart bestuurslid Hermien Rijkse, die eerder in het bestuur en de cliëntenraad van Avondlicht zat, en nog regelmatig bewoners bezoekt. De man van Teunie van Leersum organiseert de bingo. Zij werkte in de zestiger jaren in het Woon- en Zorgcentrum onder het eerste directeursechtpaar Vaars-Bakker. Ze legt graag uit wat de Vrienden van Avondlicht beogen: “We willen gelden loskrijgen om leuke dingen mee te doen, die uit het normale budget niet betaald kunnen worden, zodat het verblijf voor de bewoners hier steeds aangenamer wordt.” 

Permanente werving

Bestuurslid Peter van Noord maakt het verslag van de bestuursvergadering en zorgt dat die dezelfde dag nog in de mailbox ligt. Naast bezoekwerk voor de gereformeerde kerk, en het bezorgen van Tafeltje Dekje, gaat hij met een bewoner van Avondlicht wandelen. 

“We vergaderen gelukkig maar drie keer per jaar ofzo, want het contact met de mensen, dat vind ik het leukst”, zegt hij. Van Kuilenburg is eveneens voorzitter van de Raad van Toezicht, en samen met zijn vrouw Adrie op meerdere vlakken actief in Avondlicht. In de bestuursvergadering worden de bestedingen en nieuwe wensen van Avondlicht besproken. En de donateurswerving niet te vergeten.

“Vorig jaar is de grens van de honderd gepasseerd”, zegt Van Kuilenburg. “Maar we willen het bestand wel op peil houden, of liefst uitbreiden, dus blijven we permanent actief werven. Daarom staan we 25 juni met een kraam op de Herwijnse zomerjaarmarkt.” Als pluspunt van het donateurschap noemt hij het zelf te bepalen bedrag. De meeste donateurs zijn particulieren, maar het bestuur benadert ook ondernemers en organisaties. 

Opvrolijken

En wat is er dan zoal geschonken tot nu toe? Van Kuilenburg somt op: “Aan de locatie Sluimerskamp zijn er onder andere rolstoelen, interactieve knuffelkatten- en honden, en een fietslabyrint gegeven. Dat is een soort hometrainer waarbij je kijkend naar een scherm, door steden en natuurgebieden fietst. Voor de psycho-geriatrische-afdeling op de nieuwe locatie Perengaarde aan de Biermanlaan, hebben we een bijdrage aan de belevingstuin geleverd met moestuinbakken, oppottafels en tuingereedschap, maar ook houten tuinbanken, een waterpartij en een volière. Bovendien is de coronatijd opgevrolijkt met een muziekoptreden in de buitenlucht op beide locaties.” 

www.avondlicht-herwijnen.nl

Levien Vermeer

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden