Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto:

Raad West Betuwe verontrust over verbreding A2

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Petra van kuilenburg dreigde een officiële klacht in te dienen. Henk de man (DB) suggereerde zelfs dat college, raad en inwoners maar eens ‘samen op de snelweg moesten gaan staan’. Wethouder Jakoline Hartman (DB) had het zwaar.

Op verzoek van Petra van Kuilenburg (LLB) boog de nieuwe raad zich voor het eerst over de stand van zaken verbreding A2. Zij was vooral boos omdat vragen, die zij in januari had gesteld, nog steeds niet beantwoord waren: “Dat is niet volgens de regels. Als die antwoorden er niet snel komen gaat mijn partij een klacht tegen het college indienen.” 

Andere raadsleden vielen haar bij, de emoties liepen langzaam op. Wethouder Jakoline Hartman, nieuw op dit dossier, bood haar excuses aan: “U had al lang antwoorden moeten hebben, maar ik heb ze nog niet compleet.” Vervolgens kondigde zij aan dat zij alle informatie op een rij gaat zetten, zodat de raad er in juni over kan praten.

Raad heeft nog geen vertrouwen

Hartman wilde van de gelegenheid gebruik maken om terug te kijken op het bezoek van de stuurgroep Verbreding A2 eerder in de week. In die stuurgroep zitten vertegenwoordigers van Rijk, provincie en de gemeenten. Zij adviseren samen de minister over het project. 

De raadsleden gaven volop ruimte aan ontevredenheid over het proces rond de verbreding van de A2 tot nu toe. Ad van krieken (CDA) verwoordde de twijfel die iedereen had: “Ik heb de indruk dat wij als gemeente meedoen voor de bühne, maar niks te vertellen hebben.” 

Linda van Willigen (CU) over het proces van de afgelopen jaren: “Er is bij ons geen vertrouwen.” Henk de Man (DB) ging het verst: “We moeten misschien een keer met zijn allen op de A2 gaan staan. Met de bevolking van Waardenburg. Ik denk dat we dat moeten doen.” Vic Bogerman (D66): “We moeten de regio oproepen tot solidariteit met ons en de inwoners van Waardenburg. En ja.. misschien moeten we een keer hard optreden.”

Wethouder heeft vertrouwen

Hartman roeide dapper tegen de stroom in: “West Betuwe gaat voortaan de stuurgroep Verbreding A2 voorzitten. Dan kan ik, als wethouder, er veel dichter boven op zitten en u en de andere raden informeren. Het geeft mij vertrouwen.”

Oog voor de problemen

Zij had aan het bezoek van de leden van de stuurgroep aan Waardenburg een goed gevoel overgehouden: “Bestuurders van andere overheden hebben oog voor de problemen in Waardenburg en houden er rekening mee. Ik heb er vertrouwen in.”

Maar zo ver waren de raadsleden nog niet. Jos van Maanen (SGP): “U kunt ons vertrouwen winnen als u volgende maand, wanneer wij de informatiebrief krijgen, concreet kunt laten zien dat u al een rondje bestuurders hebt gedaan om ze te polsen. Er is van de zijde van het college echt veel meer daadkracht nodig dan er in de vorige periode was. En als dat er is, kijk naar de uitkomst van Varik-Heesselt, kan er veel bereikt worden.”

Bewoners optrommelen

Petra van Kuilenburg liet opnieuw weten dat ze: “Bereid is de inwoners van Waardenburg op te trommelen als dat nodig mocht zijn.” Jakoline Hartman gaat aan de slag om het debat in juni te kunnen voeren.

door Wim Timmermans

Wim Timmermans
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten