Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Steenfabriek in Haaften
Steenfabriek in Haaften (Foto: Aangeleverd)

Van Lookeren Campagnestraat in Haaften

  •   keer gelezen

HAAFTEN  • De firma van Lookeren Campagne was van een ondernemersfamilie uit Zaltbommel. De Van Lookerens begonnen in 1863 een steenfabriek in Haaften. In die beginjaren werkten er meer dan 200 mensen uit de omgeving in of bij de fabriek. Er waren nog geen machines en het werk was zwaar. De klei voor het bakken van de stenen moest met schoppen uit de uiterwaarden worden geschept en handmatig in de mallen worden gedaan. In 1868 hadden J. de Haas en Th. Burgers het voor het zeggen in de fabriek. In 1876 ging de steenfabriek onder de naam firma weduwe Van Lookeren Campagne verder en in 1879 veranderde de naam in de erven Van Lookeren Campagne.

In 1912 werden er enkele arbeiderswoningen gebouwd. De huurprijs was in die tijd negentig cent per week.

Dat de fabriek ook nationaal bekend was blijkt uit een bericht in de Culemborger Courant van 3 september 1908. De directeur N. Van Lookeren Campagne werd ridder in de orde van Oranje-Nassau.

De fabriek kreeg ook met tegenslag en ongelukken te maken. In december 1904 stak er in de nacht een enorme storm op die een in aanbouw zijnde stenen muur in deed storten. Dat het ‘s nachts gebeurde was een zegen. Er vielen geen gewonden of doden. Op 3 november 1914 viel een steenruimer in het ruim van een schip en op 20 juni 1923 raakte een riem los van een machine en die raakte een medewerker in het oog. Helaas was dat orgaan niet meer te redden.

In 1914 werd de fabriek grondig gemoderniseerd en er werden er een flink aantal elektrische machines aangeschaft. Omdat de fabriek 50 jaar bestond werd in hetzelfde jaar in het schaftlokaal een groot feest voor alle medewerkers georganiseerd. N. Ophuizen uit Rotterdam kwam over een gaf een” bioscopische voorstelling”. De dansavond daarna werd verzorgd door de muziekvereniging “Nieuw Leven”.

De steenfabriek in Haaften stond niet bekend om zijn hoge lonen maar het kon erger. In 1925 brak er een staking uit in de steenfabriek in Heukelum omdat de arbeiders daar een cent minder verdienden dan die in Haaften.

In 1933 besloot de directie van de fabriek, ondanks de crisis, op volle toeren te gaan draaien om de werkloosheid op te lossen. Dat was broodnodig, want alleen al in Haaften waren op dat moment 200 werklozen. Een enorm aantal als je bedenkt dat Haaften in die tijd 940 inwoners had. De helft van de beroepsbevolking had geen werk.

De steenfabriek besteedde ook aandacht aan educatie. In 1947 kwamen regelmatig schoolklassen kinderen op excursie die na afloop uiteraard allemaal een steen meekregen.

Haaften profiteerde nog op andere manieren van de aanwezigheid van de steenfabriek. In 1963 kwam er een zwembad in Haaften mede mogelijk gemaakt door de fabriek die grond in erfpacht gaf voor: 1 gulden per jaar. Overigens kostte deze voorziening de gemeente 75.000 gulden. In 1967 kwam er een nieuwe weg van de Bernhardstraat naar de steenfabriek. Na 1990 kreeg het bedrijf de naam: Wienerberger steenfabriek.

De Van Lookeren Campagnestraat kreeg zijn naam op 11 september 1964.


Tekst: Historische Kring West-Betuwe. info@hkwb.nl

Diana Kervel
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten