Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: Aangeleverd

Bijeenkomst over voeding en bewegen bij dementie in het Klokhuis

  •   keer gelezen

BEESD • Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe organiseert op woensdag 8 juni van 19.00 tot 21.00 uur in het Klokhuis Beesd een informatiebijeenkomst voor o.a. mantelzorgers en zorgprofessionals. Deze keer zal het thema ‘Voeding & bewegen bij dementie’ centraal staan.

Diëtiste Marieke Dubbeldam van Zorgcentrum Ravestein (SZR) zal die avond ingaan waarom voeding een belangrijke rol speelt bij mensen met dementie en uitleggen hoe men gezond kan leven d.m.v. de juiste stimulans en begeleiding.

Fysiotherapeut Geriatrie Violette Verweij zal hierbij meer vertellen over de invloed van dementie op bewegen als ook de invloed van bewegen op dementie, de beweegrichtlijn voor ouderen en specifieke aandachtspunten bij bewegen met dementie.

Waarom is voeding belangrijk voor mensen met dementie?

Smaak verandert bij mensen met dementie en levert vaak ook spanning op. Kleur, structuur, kleine hoeveelheden en contrast spelen een belangrijke rol bij de manier waarop voeding wordt aangeboden en gepresenteerd. Zij zal ook praktische tips over voeding geven, want het is immers heel belangrijk om mensen met deze ziekte fit en vitaal te houden.

Welke invloed heeft beweging bij mensen met dementie? 

Beweging helpt om mensen met dementie gezonder te houden, want bewegen zorgt ervoor dat mensen langer fit blijven en fysiek minder snel afhankelijk van anderen worden. Bewegen heeft daarnaast ook een positief effect op het verloop van de ziekte, maar in de praktijk blijkt helaas dat zij minder bewegen dan leeftijdsgenoten. De oorzaak hiervan zit hem in het feit dat ze zelf weinig initiatief nemen en omdat een omgeving met veel (onbekende) prikkels lastig voor hen is.

Aanmelden

Het Alzheimer Trefpunt West Betuwe ondersteunt mantelzorgers en iedereen die te maken heeft met dementie graag met praktische informatie en biedt ze de gelegenheid om ervaringen met anderen uit te wisselen. Op elk Alzheimer Trefpunt is er naast onze werkgroep, bestaande uit diverse zorgprofessionals, vaak ook een dementieconsulent aanwezig.

Wees welkom op de Alzheimer Trefpunt avond van 8 juni en neem vooral iemand mee. De inloop is vanaf 19.00 uur en om 19.30 uur starten de sprekers met hun presentaties. De toegang is gratis. Aanmelden kan via Babs Bergs: b.bergs@alzheimervrijwilligers.nl of 06 3809 5381.

Het daarop volgende Alzheimer Trefpunt staat gepland op woensdag 14 september waarbij SZR muziektherapeute Olga Rijken dieper in zal gaan op het thema’Het effect van muziek op mensen met dementie’. Het volledige programma op https://bit.ly/ATWBprogramma.


Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten