Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
• Historische braderie tijdens lustrumdag WOII museum Vuren.
• Historische braderie tijdens lustrumdag WOII museum Vuren. (Foto: Cornel van der Ven)

Eerste lustrum Sky of Hope WOII en Vliegeniers museum Vuren

  •   keer gelezen

VUREN • Het in 2016 opgerichte Sky of Hope WOII en Vliegeniers museum vierde afgelopen zaterdag het eerste lustrum.

Het unieke museum werd geopend door Mr. Pieter van Vollenhoven, in het bijzijn van Peter den Tek, voorzitter van Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL), vertegenwoordigers van verschillende ambassades, alsmede familieleden van geallieerde piloten, verzetsstrijders en burgerslachtoffers. Door oprichting van de EGVL in 2015 op initiatief van de historische verenigingen van Herwijnen, Spijk en Vuren wilde men een durend eerbetoon aan zeven geallieerde vliegeniers en oorlogsslachtoffers brengen. Secretaris Marjan van 

Ooijen vertelt: “Destijds is toen een begin gemaakt met een Herinneringsroute om de locaties zichtbaar te maken waar in WOII vliegtuigen zijn neergestort. Op sommige plekken zijn we zelfs persoonlijk gaan graven en heeft Peter den Tek bij het vliegtuig van Jack Lunn langs de Zuiderlingedijk vliegtuigonderdelen gevonden.” Aan de hand van vliegroutes en interviews konden tot nu toe vijftien crashlocaties worden bepaald. 

Marjan gaat verder: “Het zoekwerk naar de locaties leverde niet alleen veel informatie, maar ook tastbare herinneringen op. We dachten: daar moeten we iets mee. Uiteindelijk is het een museum geworden, waar de door Peter opgespoorde onderdelen onderdak vonden. En nabestaanden van de neergeschoten vliegeniers, wilden bijvoorbeeld ook graag de door hen bewaarde vliegtuiguniformen en logboeken aan het museum  schenken.” 

Zeven Fortkamers  vol

Het museum kwam in Fort Vuren, waar het eerst drie Fortkamers in beslag nam, en inmiddels zelfs zeven. Met behulp van films, foto’s, documenten en onderdelen van vliegtuigen wordt het persoonlijke verhaal van piloten, verzetsstrijders en gewone mensen verteld. Den Tek zegt: “Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat er tijdens WOII is gebeurd sporen we familieleden van oorlogsslachtoffers op, duiken in Amerikaanse en Britse archieven, leggen ooggetuigenverslagen vast, en verdiepen we ons in verzetsdaden en deportaties.” 

Via de sociale- en traditionele media, met het geven van lezingen in de omgeving en door middel van educatieprojecten, betrekt de Stichting zoveel mogelijk mensen bij het museum. Van Ooijen: “Wij vinden het belangrijk dat men weet wat er zich in onze regio heeft afgespeeld. De manier waarop wij nu leven is immers voor een belangrijk deel bepaald door WOII.” In 2019 werd het museum uit 35 nominaties gekozen tot winnaar van de Gouden Gelderse Roos; een provinciale prijs voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

Bruisend feest

De bezoekers lopen het museum in en uit, en op de historische markt met streek- en honingproducten is het een drukte van belang. Diverse historische verenigingen presenteren zich er, en schrijfster Annette van der Plas signeert haar kinderboek ‘De Geheime Schuilplaats’, over een spannend oorlogsavontuur. Bij de opgestelde legervoertuigen worden foto’s gemaakt, en wie wil kan iets leren over de bijenteelt of zich vergapen aan de roofvogelshow. 

Ondertussen wordt op het terras van live muziek genoten van een doedelzakspeler en de band Still Going On. De muzikale avond voerde de bezoekers mee vanaf het verzet tot aan de bevrijding, vergelijkbaar met het Vrijheidsconcert dat op 30 april in Herwijnen werd uitgevoerd, met medewerking van onder andere muziekvereniging Wilhelmina, het historisch mannenkoor uit Herwijnen, soliste Dittie van Zee, en Marieke van Ruitenbeek. Kortom, de organisatie pakte afgelopen zaterdag uit met een bruisend jubileumfeest. “Dit moeten jullie eigenlijk ieder jaar organiseren”, vond een enthousiaste bezoeker bij vertrek.

Op de site www.egvl.nl kun je op een overzichtskaart klikken, en de gratis app of de plattegrond van de Herinneringsroute downloaden. De route is per auto én fiets te bezoeken.    

Levien Vermeer

www.egvl.nl

Levien Vermeer
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten