Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Merel (l), Valentijn en Inge, drie van de groep aspirant bouwvakkers, nodigen u uit voor het concert.
Merel (l), Valentijn en Inge, drie van de groep aspirant bouwvakkers, nodigen u uit voor het concert. (Foto: Cees Hoogteyling)

Benefietconcert voor Panama

  •   keer gelezen

Geldermalsen • Twee jaar is het uitgesteld door Corona, maar nu gaat het ervan komen. Een groepje scholieren, wilde uit blijdschap dat ze hun diploma hadden behaald, zijn vakantie besteden om zich in te zetten voor een goed doel.

Dagelijks fietsten Merel en Jochem van Geldermalsen naar het Wilhelmina College en Lek en Linge in Culemborg. Op een morgen kwam Jochem met het idee om het schooljaar samen af te sluiten met een bijdrage aan een goed doel. Van voorgaande schoolgenoten hadden ze wel eens gehoord dat daar via World Servants mogelijkheden voor waren. 

World Servants is een internationale vrijwilligersorganisatie op christelijke grondslag. De stichting assisteert in ontwikkelingslanden, door ondersteuning te geven bij de realisatie van noodzakelijke gebouwen. Dat zijn meestal schoolgebouwen en klinieken. Jaarlijks gaan er zo’n 800 kinderen naar Latijns-Amerika, Afrika en Azië om daar de handen uit de mouwen te steken bij de realisatie van diverse projecten. De stichting heeft als motto: ‘Bouwen aan verandering’.

Woordvoerster van de groep Merel Vos: “Door het verhaal op school aan andere vrienden en vriendinnen te vertellen, werden zij ook enthousiast. We bezochten een voorlichtingsavond in Geldermalsen en met een groepje van zes, Inge, Valentijn, Femke, Jochem, Lydia en ikzelf, besloten we mee te gaan doen. Wij hebben gekozen voor een kleuterschooltje in Panama.” 

Om mee te kunnen doen moet een groep zestienduizend euro betalen: “Dat geld hebben we zelf bij elkaar gebracht, door allerlei klusjes te gaan doen. We hebben voor Sint en Piet gespeeld, auto’s gewassen, tuinen schoongemaakt, een flessenactie gehad, voor Paashaas gespeeld, op de Koningsmarkt spulletjes die we hadden gekregen en ansichtkaarten verkocht. We hebben het bedrag bijna bij elkaar. We zijn blij dat Corona op tijd voorbij was. Het laatste gaatje hopen we te kunnen dichten met het grote Benefietconcert van de band Rise Up en het bekende koor Singsation. Dit is ons aangeboden en wordt gegeven in de Gereformeerde kerk in Geldermalsen. We zijn ook blij dat we in ons werk financieel gesteund worden door de diverse kerken. We gaan over drie weken en nu we kennis hebben gemaakt met de hele groep die naar Panama gaat, zijn we extra gemotiveerd.”

Panama

World Servants hoopt met het opzetten van de projecten niet alleen jongeren bij diverse projecten te betrekken, maar door de werkwijze ontstaat er bij de jonge vrijwilligers een persoonlijke verandering. Dat is vaak net zo belangrijk als de realisatie van een gebouw.

De vrijwilligers hebben ook nog wel een keuze aan welk project ze willen meedoen. De keuze is op een kleuterschoolproject gevallen. Kinderen die in Panama naar een kleuterschool willen moeten bij het krieken van de dag soms kilometers lopen. Merel vertelt ons dat na het verhaal te hebben gehoord en beelden te hebben gezien dit bij hen zoveel losmaakte, dat ze voor dit project hebben gekozen.

Benefietconcert

Het Benefietconcert moet het laatste financiële duwtje zijn voor de groep. Het concert wordt op vrijdag 20 mei gegeven door Singsation en de band Rise Up, in de Gereformeerde kerk aan de Emmalaan in Geldermalsen. Aanvang om 20.00 uur.

Singsation is een gezellig en vooral sociaal koor, ze zingen vol enthousiasme. Het koor is ontstaan uit het gelegenheidskoor van de musical Ruth, opgevoerd in 2014. Ze proberen dat niet alleen goed te doen, maar doen dat ook. Hun liederen hebben een positieve boodschap, van gospel en pop tot Sela. Rise Up is een bekende band in Geldermalsen, ze treden vaak op bij trouwdiensten, in kerk- en jeugddiensten en concerten. Een mooiere combinatie is bijna niet mogelijk voor deze Benefietavond. U bent van harte welkom.

door Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten