Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: Stockfoto

Beesd in beweging: in gesprek over drie woningbouwlocaties

  •   keer gelezen

BEESD • Er is al lang niet gebouwd in Beesd. En dit terwijl het dorp een geliefde woonlocatie is voor zowel de eigen inwoners als voor mensen van andere dorpen en regio’s. Daarom is Beesd aan de beurt; er moet meer ruimte worden gemaakt zodat mensen weer prettig kunnen wonen en leven. De gemeente West Betuwe wil nieuwe plannen ontwikkelen die zorgen voor ongeveer 150 extra woningen. Hierover gaan zij op dinsdag 10 mei in gesprek met inwoners van Beesd. 

Er zijn 3 grote locaties beschikbaar: Jeugdlaan, Huizenkamplaan en Gastkampen. 

Jeugdlaan
De twee scholen in Beesd hebben de gemeente gevraagd om, samen met de kinderopvangorganisatie, in een nieuw gebouw een Brede School te vormen. Door de twee scholen onder één dak te huisvesten, komt er een locatie vrij voor woningbouw. De twee scholen komen op de huidige locatie van De Lingelaar. Op de St. Antoniusschool komen woningen. Dit zodra de Brede School gerealiseerd is.

Huizenkamplaan
Het weiland tussen de begraafplaats en de Huizenkamplaan sluit aan op het bestaande dorp. Hier staan villa’s in een groene omgeving. Het idee is om ook aan de noordzijde van de Huizenkamplaan een groene woonomgeving te creëren. De eerste schetsen laten woningen zien met een klein terras, zonder tuin, maar met een gemeenschappelijk park. Er wordt gedacht aan een Collectief Privaat Opdrachtgeverschap (CPO) project voor starterswoningen, levensloopbestendige appartementen en mogelijke variaties hierop.

Garstkampen
Het project stond al in 2008 in de startblokken. De economische crisis legde de woningbouw lange tijd stil. Met de herstart van het project is gewacht tot na de gemeentelijke fusie.

Het gebied heeft uitdagingen: er is archeologisch waardevol materiaal in de grond aanwezig, de gronden zijn in eigendom van gemeente en van diverse ontwikkelende partijen en het gebied heeft als (bijna) laagste punt van het dorp een extra opgave voor de opvang van regenwater. De twee andere ontwikkelingen in het dorp hebben invloed op het aantal en type woningen dat in Garstkampen gewenst is.

De informatiemarkt op 10 mei wordt gehouden in het Klokhuis aan de Jeugdlaan 2 in Beesd. De bijeenkomst begint om 19:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur). 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten