Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: Aangeleverd

Online college ‘De noodzaak van bio-energie’

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op woensdagavond 9 februari 2022 het online college ‘De noodzaak van bio-energie’. Doctor Floor van der Hilst, van de Universiteit van Utrecht, legt uit wat de rol van biomassa is voor onze energievoorziening.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, en de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1.5 graad boven het pre-industriële niveau, moeten we snel overstappen naar een duurzame energievoorziening. Verwacht wordt dat biomassa daar een belangrijke rol in gaat spelen. 

In Nederland levert biomassa nu al 54% van de duurzame energie. Er zijn echter grote zorgen over de duurzaamheid van het gebruik van biomassa. Zorgt het gebruik ervan uiteindelijk niet voor meer CO2 emissies, wat is het effect op biodiversiteit en wat zijn de gevolgen voor voedselzekerheid? 

De noodzaak van bio-energie enerzijds en de zorgen over duurzaamheid anderzijds hebben geleid tot een gepolariseerd debat in maatschappelijke, wetenschappelijke en politieke kringen. 

De duurzaamheidseffecten van bio-energie hangen af van het type biomassa, de conversietechnologie die wordt toegepast en welke energiebron het vervangt. Daarnaast hangt het ook sterk af van de omstandigheden in de regio waar de biomassa wordt geproduceerd.

 Tijdens dit college gaat dr. Van der Hilst op toegankelijke wijze in op de rol van biomassa in de energievoorziening, de duurzaamheidsvraagstukken die daarbij komen kijken, en onder welke omstandigheden biomassa voor energie duurzaam kan zijn en wanneer juist niet. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor het college kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten