Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>De Nijlpaarden waren weer even los en verraste de bezoekers aan kapsalon B en B </p>

De Nijlpaarden waren weer even los en verraste de bezoekers aan kapsalon B en B

(Foto: William Hoogteyling)

De Nijlpaarden uit Geldermalsen verrast kapper met bezoek

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Bezoekers aan de kapper werden woensdag verrast met een muzikaal concert van het bekende trio De Nijlpaarden uit Geldermalsen.

Door de Coronaregels is naast de horeca ook de cultuursector zwaar getroffen. Bij de laatste versoepeling van de regelgeving zijn net die twee groeperingen er buiten gevallen. Dat is hard aangekomen bij beide sectoren. Door de horeca werd actiegevoerd, door massaal een dag open te gaan. Deze actie is zonder enig probleem verlopen. Omdat veel burgemeesters ervaren dat bij de horeca het water aan de lippen staat. In navolging van de horeca, besloot cultuur ook een statement af te geven.

Theater als kapperszaak
Cabaretier Sanne Wallis heeft zich boos gemaakt over de laksheid in Den Haag en dat er geen versoepeling voor de culturele sector is gekomen. De houding van de regering heeft haar in beweging gebracht. Ze kwam met het idee om de theaters om te bouwen tot een kapperszaak.

De bezoekers aan de kapperszaak, want die mogen wel open sinds enige tijd, zouden verrast kunnen worden door een bijdrage van de kunstenaars. Haar oproep kreeg ongelooflijk veel steun. De belangrijkheid van kunst en cultuur wordt onderschat, is de mening van veel kunstenaars. Er zijn geen mogelijkheden meer om, maar ergens in een zaaltje of theater te genieten van muziek, een voordracht of wat van kunst dan ook. Haar oproep met het idee theaters om te bouwen heeft geleid tot groot succes. 

Massaal werd er vorige woensdag opgetreden. Ondanks het verbod van veel burgemeesters. Soms verzorgden kunstenaars een buiten optreden. Nergens trad men handhavend op. Door de Corona regelgeving is ook de bekende groep De Nijlpaarden hard getroffen. Zij hebben de afgelopen twee jaar nauwelijks een optreden gehad. Voor de bandleden, waarvan het optreden een groot deel van hun inkomsten is, staat het water net als bij velen aan de lippen. Toch blijven ook De Nijlpaarden positief denken.

Kapsalon als theater
De gemeente West Betuwe heeft geen echt theater. Toch wilde de groep meedoen aan het statement. De band bestaat uit drie leden, waarvan Wil Joosten de leiding heeft, speelt gitaar, is de zanger en performer. Marion van Gils speelt contrabas, saxofoon en neusfluit. Karel van de Leeuw speelt accordeon, trekzak en contrabas.

Wil Joosten over hun statement: “We hebben in West Betuwe geen theater, dus wij hebben het omgedraaid. Wij hebben van een vijftal kapperszaken in Geldermalsen en Tricht, theater gemaakt. Met succes mogen we wel zeggen. We zijn begonnen bij kapsalon B&B van Annie en Will Bosch. We hadden onze komst wel aangekondigd net als bij de andere zaken. We hebben het helemaal voor niets aangeboden. Het was hartverwarmend voor ons hoe het optreden werd ontvangen door de bezoekers aan de kapsalon. We hebben steeds divers publiek gehad en ons daaraan aangepast. Als er ouder publiek was, werd er uit de oude doos gespeeld. Omdat het woensdag was, troffen we bij Ben Bosch in Tricht veel schooljeugd. Geweldig. Ben speelt zelf ook in een band en dan op een elektronisch orgel. Dat orgel kwam erbij en de jeugd genoot met volle teugen.”  

De Nijlpaarden spelen normaal door het hele land, van Amsterdam tot Maastricht. Ze brengen alle soorten muziek, zonder versterking, ten gehore. Voor jong en oud. De groep had tijdens de eerste Corona periode zelfs een theaterprogramma gemaakt met liedjes uit de oude doos. Ze hadden net in november hun tray out gehad, toen de look down weer kwam. Om de burgemeester niet in de problemen te brengen, werd er voor deze opzet gekozen.

Veel sympathie
Kapper Will Bosch: “We hebben genoten en ondersteunen de actie. Het is mooi als je merkt dat de bezoekers het leuk vonden. Er is niemand weggelopen. Mensen zongen zelfs mee en hadden moeite om naar huis te gaan.” Voor kapper Bosch in Tricht, had dit feestje wel langer mogen duren en het is zeker voor herhaling vatbaar. Toch hopen de kappers dat er gauw ruimte voor optredens van kunstenaars komt. De kappers hebben ook ervaren wat het is om hun zaak gesloten te houden.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten