Bij de start waren er bloemen voor de huisartsen Jelle Sündermann en Vera Gondrie, uit handen van Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur.
Bij de start waren er bloemen voor de huisartsen Jelle Sündermann en Vera Gondrie, uit handen van Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur. Foto: Jan Karens

Huisartsen kunnen nu digitaal onderzoek aanvragen

Algemeen 334 keer gelezen

REGIO • Huisartsen kunnen nu bij Ziekenhuis Rivierenland onderzoek voor hun patiënten digitaal aanvragen. Patiënten ontvangen in plaats van het papieren aanvraagformulier een e-mail of geprint bericht. Het is een volgende stap in het benutten van digitale toepassingen in de zorg, waar Ziekenhuis Rivierenland al langer mee bezig is.

Tot nu toe gebruikten huisartsen voor het aanvragen van onderzoek voor hun patiënten verschillende papieren formulieren. Die manier is nog steeds mogelijk, maar de handmatige verwerking van gegevens kost veel meer tijd dan digitaal. En er bestaat een groter risico op fouten. Daarom stapt het ziekenhuis, mede op verzoek van de huisartsen zelf, over op digitaal aanvragen. 

Het gaat om onderzoeken bij het laboratorium (bijvoorbeeld bloed- of urine-onderzoek), microbiologie en radiologie (zoals röntgenfoto of echo). Later dit jaar komt ook weefselonderzoek erbij. De digitale aanvragen verlopen via ZorgDomein. Dit systeem is al in gebruik voor verwijzing van een patiënt naar een specialist in het ziekenhuis. 

Werkwijze voor patiënt
Gewoonlijk kreeg de patiënt van zijn of haar huisarts een papieren formulier mee, met daarop aangekruist om welk onderzoek het ging. Deze formulieren gaan verdwijnen. De huisarts verstuurt zijn onderzoekaanvraag nu rechtstreeks naar het ziekenhuis. De patiënt ontvangt een e-mail met een pdf-bestand of hooguit een geprint bericht. Hierin staat meer informatie over het maken van de afspraak, de locatie en eventuele voorbereiding.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden