Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>&bull; De zeilers Jet Vlieger en Jelke Mohrmann weer gewoon naar school.</p>

• De zeilers Jet Vlieger en Jelke Mohrmann weer gewoon naar school.

(Foto: Cees Hoogteyling)

Zeilend en lerend de Oceaan over

  •   keer gelezen

REGIO • Net voor de kerstdagen waren ze na twee maanden weer terug van de reis met de honderdjarige zeilboot de Wylde Swan over de Oceaan.

Met de wereld als leslokaal kwamen de drie zeilers uit Geldermalsen, Rijswijk en Neerijnen weer veilig thuis. In november hebben we een verhaal gehad met Jelke Mohrmann, hij ging als 15-jarige scholier van het KWC in Culemborg de zeiltocht maken over de Oceaan. Vanaf Noord-Spanje naar de Caraïben. Tijdens deze zeiltocht gaan de schoollessen gewoon door, zelfs de toetsen. Dit soort initiatieven wordt door het Koning Wilhelmina College en Lek & Linge in Culemborg ondersteund, waardoor leerlingen de kans krijgen de reis van hun leven te maken.

Streekgenoten
Voor Jelke Mohrmann was het een verrassing toen hij erachter kwam dat er nog twee streekgenoten zich hadden aangemeld voor de tocht over de Oceaan. Jelke: “We wisten vooraf niets van elkaar. Bij het voorstellen hoor je dan dat Eveline Vonk uit Rijswijk, leerlinge aan de Lek & Linge in Culemborg en Jet Vlieger uit Neerijnen leerling aan het KWC, ook onder de dertig andere zeilers zitten. Dat gaf wel al direct een fijn gevoel. Maar na een paar dagen ben je één familie.”

Verhalen
De drie Oceaanzeilers zitten vol verhalen. Eveline Vonk: “Ik beoefen de zeilsport maar dit is niet met zeilen op de Friese meren te vergelijken. Wat is de wereld mooi en wat kan zo’n Oceaan woest zijn, met golven waarover je alleen maar in boeken hebt gelezen. Dan weer momenten glad en vriendelijk. Dan zie je orka’s en soms zwemmen er dolfijnen kilometers mee. Echte verhalen die we zelf hebben meegemaakt en die smaken naar meer.” De andere zeilers zijn het er zichtbaar helemaal mee eens. Eveline en Jelke waren al ervaren in de zeilsport, voor Jet Vlieger was deze zeiltocht helemaal nieuw, ze wist wel wat een zeilboot is, maar dat was het dan ook.            

Jet: “Ik had nog nooit gezeild. Geheel onbevangen, zonder kennis van of enig begrip van zeilen, ben ik in het diepe gesprongen. Ik hoorde van de mogelijkheid. Leren zeilen tijdens je schooltijd. Dat is toch geweldig. Het was een uitdaging. Ik heb ontzettend veel geleerd. Moet je nagaan, niets van zeilen weten en dan alles voor het eerst horen en doen. Het wende gauw, dat kan ik wel vertellen. Jongens en meisjes, als vreemden elkaar voor het eerst ontmoeten en als vrienden uit elkaar gaan. Ik denk dat we allemaal geleerd hebben dat niet alle dingen gewoon is. Ik heb geleerd dat je samen veel kunt bereiken. Je hebt elkaar nodig. Alleen ben je niets. Ik ben besmet geraakt door het zeil-virus.”

Boerenkool met worst
De zeilers zijn het eens dat ze het goed gehad hebben op volle zee. De kok krijgt alle lof. Ze begonnen de dag met een havermout ontbijt. Jelke: “Je weet dat er een beperkte hoeveelheid drinkwater aan boord is. Als dat op was werd er water uit zee naar binnen gehaald en via een bijzondere manier gezuiverd. Dat betekende dat de soep vooral altijd behoorlijk zout was. Je mist natuurlijk de verse groente. We aten veel fruit. Het gebeurde ook wel dat je niet kon douchen, omdat er dan geen water was. Dan doken we, met shampoo in het haar even de in Oceaan. Dat is een beleving, als je weet dat het een diepte heeft van ruim vierduizend meter. Dan ervaar je hoe goed het thuis is. Mijn vader verwende me bij thuiskomst met boerenkool en worst.”

Alarm
De jonge zeilers hebben geruime tijd geen verbinding gehad met Europa. De antenne bleek stuk te zijn. Spannend was het toen op een avond de jeugd beneden moest blijven. Evelien: “Onder blijven was wel vreemd voor ons. We merkten dat het schip van koers veranderde. Later werd ons verteld dat we opdracht van de kustwacht hadden gekregen Er was een houten schip met vluchtelingen in nood en wij moesten in de buurt blijven. Gelukkig heeft de kustwacht ze gered. Het was wel spannend om dat mee te maken.” Ze hebben nog mooie verhalen over de tussenstop in St.-Maarten en het onbewoond eiland wat ze hebben bezocht. Hoewel er zeilers waren die daar hebben geslapen, waren onze streekgenoten bang voor het ongedierte wat er leefde.

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten