Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>&bull; Groep 8 van de Open Poort voor ze beginnen aan de &#39;Daily Mile&#39;.</p>

• Groep 8 van de Open Poort voor ze beginnen aan de 'Daily Mile'.

(Foto: Aangeleverd)

Groep 8 De Open Poort in beweging

  •   keer gelezen

ASPEREN • Wie doordeweeks door Asperen rijdt kan zomaar groep 8 van Christelijke basisschool ‘De Open Poort’ en hun meester Erik-Jan Hoogendoorn tegenkomen. Met zijn klas rent Hoogendoorn namelijk iedere dag ruim anderhalve kilometer: The Daily Mile. Een initiatief van de leerkracht waar in het begin niet iedereen om stond te springen, maar waar nu steeds meer kinderen plezier uit halen. “Ze zien dat hun inspanningen resultaat hebben”

Erik-Jan Hoogendoorn (40) vindt verschillende sporten leuk, maar is zelf wel wat kilo’s te zwaar wanneer hij is 2010 besluit het roer om te gooien. “Ik stond voor de klas tegen kinderen te vertellen dat het belangrijk is om te sporten en om gezond te leven, terwijl ik zelf veel te zwaar was. Ik vond dus dat ik daar wat aan moest doen. Toen een vriend mij uitdaagde voor een hardloopwedstrijd ben ik drie maanden gaan trainen en viel ik af. Ik ben gezond blijven leven en blijven sporten en de kilo’s zijn er nooit meer aan gekomen, gelukkig”, vertelt Hoogendoorn

Resultaat

Hoogendoorn heeft al een tijdje het idee van ‘’The Daily Mille’ in zijn hoofd wanneer hij afgelopen zomer besluit om het te gaan introduceren in zijn klas. Hij legt uit: “Het principe is simpel: elke dag 1,6 kilometer hardlopen met alle kinderen. We zijn aan het begin van het schooljaar begonnen met één dag per week en elke maand deden we een dagje extra. Inmiddels zitten we dus op vijf dagen in de week.”’

Zeker in het begin staan niet alle leerlingen te springen. Degenen die al op een sport zitten zijn niet moeilijk te overtuigen, de uitdaging ligt bij de minder sportievelingen. Hoogendoorn: “Toch worden ook die steeds iets enthousiaster. Iedereen mag het rondje gewoon in zijn eigen tempo doen. Ze houden een logboekje bij waarin ze schrijven hoe het rennen die dag is gegaan. 

“Ook de minder sportieve leerlingen kunnen daardoor zien dat hun inspanningen resultaat hebben. Waar ze de eerste keer het rennen maar tot een bepaald punt konden volhouden, rennen ze nu het hele rondje uit zonder te stoppen tussendoor. Ook ouders zijn enthousiast. Die merken ook dat hun kind in betere conditie is dan eerst.”

Maandagochtend

Bovendien merkt de meester dat de dagelijkse dosis beweging ook een positieve uitwerking heeft op het energielevel en concentratievermogen van zijn klas. “We hebben geen vaste tijden waarop we rennen, maar op maandagochtend beginnen we er meteen mee. Ik merkte voorheen namelijk dat de leerlingen moeite hadden om op gang te komen aan het begin van de week. Na het rondje rennen is iedereen meteen wakker en dus ook gelijk productiever. Maar ook wanneer je in de middag het rondje rent weet ik zeker dat iedereen productiever is dan ervoor.”

‘Pakjes suiker’

Enige tijd terug spreekt Hoogendoorn de moeder van een leerling die hij in de klas heeft gehad en die een opleiding volgt tot diëtiste. Zij komt met een plan wat mooi aansluit op de positieve invloed die Hoogendoorn wil uitoefenen op de gezonde levensstijl van zijn klas. “Miriam van den Berg kwam met het plan ‘Gezonder Drinken, Gewoon Doen! Ik heb als een soort nulmeting gekeken naar wat voor soort drinken de leerlingen op dat moment meenamen. 

“Er zaten wel kinderen bij die water dronken, maar ook de ‘pakjes suiker’ zag je nog veel. Ook heb ik gevraagd aan de kinderen wat ze al weten van gezond drinken. Miriam heeft vervolgens een presentatie gegeven over suikers en we hebben water met diverse smaken geproefd met ze. Komkommer, gember, aardbei. Dat soort dingen. Vaak vinden kinderen toch wel iets lekker”, aldus Hoogendoorn.

Hij vervolgt: “We krijgen nu een waterkoeler en bidons gesponsord via ouders die het initiatief steunen. Ik wil nooit iemand ergens toe verplichten, maar ik ben benieuwd wat er gebeurd als die waterkoeler er eenmaal staat. Als er frisdrank staat, drinken kinderen frisdrank. Als er lekker koud water voorhanden is, denk ik ook dat ze meer water gaan drinken.”

Inspiratie

Op CBS De Open Poort is groep 8 vooralsnog de enige die elke dag rent. Hoogendoorn hoopt dat hij collega’s inspireert om het ook te gaan doen. Niet alleen in Asperen, maar ook op andere scholen. “De afgelopen jaren wordt sporten al steeds minder gestimuleerd, ook vanuit de overheid. Er wordt al snel gezegd dat het ten koste gaat van een vak als rekenen of taal, terwijl ik ervan ben overtuigd dat een kind veel sneller dingen opslaat als hij daarvoor een kwartier heeft gerend”, sluit Hoogendoorn af. 

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten