Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>&bull; Tijdens de try out kreeg het Pinokkio-duo lovende woorden.</p>

• Tijdens de try out kreeg het Pinokkio-duo lovende woorden.

(Foto: Cees Hoogteyling)

Verhaal Pinokkio in een modern jasje

  •   keer gelezen

NEERIJNEN •  Pinokkio, wie kent hem niet? De nieuwste en aangepaste verhalen over het leven van deze pop worden verteld door Varik Vertel Theater.


Er wordt door velen met belangstelling naar uit gekeken. Afgelopen zomer is de try out geweest in Varik. Nu, op zondag 19 december, gaan Roos Fokkema en Roeland Grip onder de naam Variks Vertelt Theater, de planken op. Zij hebben een aantal verhalen, aangepast aan deze tijd, geschreven en gaan die nu opvoeren voor het grote publiek. 

De titel van het ruim anderhalf uur durende spel, is Pinokkio. 

Wie kent Pinokkio niet? Welke moeder noemt nu zijn kind Pinokkio? Wie wil Pinokkio nu niet echt ontmoeten? In de voorstelling komen 11 verschillende personages aan het woord. Personen die allemaal min of meer met Pinokkio te maken hebben gehad. Ze hebben een eigen kijk op de situatie en de wereld om hen heen.

Pinokkio verplaatst zich met zijn verhalen, geschreven voor volwassenen, helemaal in deze tijd.

Corona

De rollen worden gespeeld door twee schrijvers, Roos Fokkema en Roeland Grip, beiden actief lid van de toneelvereniging De Gulle Lach in Varik.

Voor Roos en Roeland is toneelspelen een vorm van ontspanning naast hun werk. De Corona heeft de twee auteur-spelers nader tot elkaar gebracht. Het idee werd geboren de verhalen van Pinokkio te herschrijven en aan te passen aan deze tijd. 

Het is niet gebleven bij schrijven. Na twee try outs deze zomer en de lovende woorden die het duo na de opvoering in ontvangst mocht nemen, is besloten nu dan de planken op te gaan.

Roeland: “Met ons tournee willen we aantonen, dat ondanks de vele belemmeringen er toch mooie dingen uit kunnen ontstaan. We gaan nu vol vertrouwen het diepe in. We hebben de laatste maanden de teksten wat bijgeschaafd, waardoor het voor ons gevoel nog vlotter zal verlopen.”

Spelers

Roeland Grip schrijft al veertig jaar voor straat en kindertheater. Met een groep vaste spelers, maakt hij grotere en kleinere voorstellingen en niet te vergeten cabaret. Hij speelde zelf ook bij Theatergroep Mezik in Rotterdam en Achter het Katoenen Gordijn in Almelo. Heeft diverse avonturentochten beschreven, onder de naam ‘De Luchtkastelenbouwer’, wat met kinderen wordt gespeeld. Hij werkt als coach, trainer en trainingsacteur. Geeft trainingen door middel van technieken uit het improvisatietheater.
Roos Fokkema is docente kunstgeschiedenis. Naast dat ze begeleidster is van culturele reizen en lezingen houdt over beeldende kunst is ze weg van toneel.

Roos: “Ik heb veel geleerd tijdens de culturele reizen naar Ierland en Schotland. Als het dan mistig was er was geen uitzicht vanuit de bus, begon ik met het vertellen van verhalen. Reizigers ervaarden dat als prettig, het werd zelfs zo, dat als er wel zicht was ik toch gevraagd werd te gaan vertellen. Ik werk rond deze kerstperiode veel samen met harpiste Heleen Bartels. Kerstverhalen voor jong en oud, daar geniet ik van.”

Toneel

Beiden spelen al sinds 2016 bij de toneelvereniging De Gulle Lach in Varik. In normale tijden wordt er door de toneelvereniging jaarlijks een toneelstuk opgevoerd. In de wintermaanden wordt er iedere woensdagavond geoefend in het dorpshuis. Corona is even een spelbreker. Voor Roos en Roeland geen moment om stil te blijven zitten. 

De try out belooft in elk geval veel goeds. Ga dat zien. Het is een voorstelling met een knipoog naar de politiek. 

Het optreden staat gepland op op zondagmiddag 19 december vanaf 15.00 uur.

Kaarten kunnen vooraf besteld worden bij: www.stroomhuisneerijnen.nl/regio-goed-variks-verteltheater-19-december-2021

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten