Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>Scholen blijven open en ouders blijven buiten het hek als zij hun kinderen halen en brengen.</p>

Scholen blijven open en ouders blijven buiten het hek als zij hun kinderen halen en brengen.

(Foto: Cees Hoogteyling )

Corona op basisschool kost veel inzet

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Eén ding is duidelijk. Op alle scholen in de gemeente West Betuwe moeten veel tandjes worden bijzet om de kinderen op school les te geven. We spraken naast Jeroen Goes, voorzitter College van Bestuur bij het Fluvium de overkoepelende organisatie openbaar onderwijs, diverse directeuren van andere scholen. 


Er werden al wel eens klassen naar huis gestuurd, omdat kinderen in quarantaine moesten. Er moesten ook klassen naar huis omdat een personeelslid positief was en er geen vervangende leerkracht was.

Rijdende school

De organisatie van de Stichting Rijdende School verzorgt en begeleidt onderwijs aan kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers. Directeur-bestuurder Nora Booij zegt over de Corona regels: “De omschakeling voor ons valt wel mee. Wij waren het al wel gewend om ondersteunend onderwijs te bieden. Nu zijn de kermissen afgelast en daardoor minder en route. 

Meestal gaan de kinderen van ons in de winter naar hun eigen school. We doen er alles aan om kinderen met een achterstand te ondersteunen. Het digitaal onderwijs is bij ons niet vreemd.”

Dicht

De openbare school De Rietschoof in Opijnen is vorige week de hele week dicht geweest voor bepaalde groepen, zo vertelt Brenda Dekker.

Hannie Kerkhof van de Jan Harmenshof in Geldermalsen: “We hebben ook enkele malen te maken gehad met ’n leeg lokaal en onder de kinderen geeft dat onrust.” Zij verwijst ons naar Jeroen Goes van Fluvium. Jeroen: “Het is allemaal erg rommelig. We hebben ook te maken met de leerkrachten die besmet raken. Het is lastig voor hen die de beslissing moeten nemen. Scholen niet sluiten, dan vraag ik me af of we het probleem wel onder de knie zullen krijgen. Met een langere Kerstvakantie denk ik dat we te laat zijn. Hoe erg ook, misschien zouden we toch allemaal door de zure appel heen moeten. Als we het met z’n allen moeten doen, weet ik niet of openhouden van de scholen de juiste beslissing is.”
Peter Dirkse van de Rehobothschool in Geldermalsen: “Het is op school wel onrustig en onzeker. Ik ben blij dat we een geweldig team aan leerkrachten hebben. Soms weet ik ‘s avonds niet of iedereen op zijn post is en dan moet ik ‘s morgens om zeven uur bellen dat er wat verschoven wordt. Kinderen hebben de boeken al thuis, voor als het nodig is. Wij promoten wel erg, dat iedereen ook thuis zich aan de voorgeschreven regels houdt.”

Flexibiliteit

De leiding van de basisscholen St. Antonius in Beesd, Willem Snel van de Meester Aafjesschool in Meteren en Ben Kennedy van de scholen Asperen, Heukelum en Herwijnen willen de scholen openhouden en dat kan volgens hen door de grote flexibiliteit van de leerkrachten.
Zij vinden het kind belangrijk. “Niet naar school heeft een ongekende negatieve invloed op het kind, dat moeten we niet onderschatten”, zo zeggen ze.

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten