• Op naar een Integraal Kindcentrum in Est
• Op naar een Integraal Kindcentrum in Est Foto: aangeleverd

OBS Est en Chapeau Kinderwerk slaan handen ineen

Algemeen 877 keer gelezen

EST • De openbare basisschool in Est Est van stichting Fluvium en Kinderopvang organisatie Chapeau Kinderwerk vormen samen een Integraal Kindcentrum (IKC).  Het is een plek waar het kinderdagverblijf, de basisschool en de buitenschoolse opvang in één pand zitten. Kinderen van nul tot dertien jaar komen hier samen.

“Het bijzondere aan ons IKC in Est is dat wij werken vanuit één pedagogische visie en met doorlopende leerlijnen”, zegt Elsa Kruit van Chapeau Kinderwerk. “Ieder kind zal binnen de groep als individu worden gezien en aanbod op maat krijgen. De samenwerking is zo nauw verbonden dat de peuters van het kinderdagverblijf spelenderwijs in aanraking komen met de kleuterklas. Ze zullen regelmatig in de kleuterklas deelnemen aan activiteiten en elkaar treffen tijdens het buitenspelen. Op deze manier wordt de overstap naar de basisschool zo klein mogelijk gemaakt en kennen de kinderen de juf en de nieuwe vertrouwde omgeving van groep één al.

Voor de doorgaande leer- en ontwikkelingslijn worden methodes die passen bij de leeftijden. Chapeau Kinderwerk maakt gebruik van Uk & Puk en de basisschool gebruikt bij groep 1/2 de methode Schatkist. Kruit: “Beide methodes sluiten inhoudelijk zeer goed op elkaar aan. De lesmaterialen en de thema’s komen goed met elkaar overeen. Ook zijn de methodes erop gericht dat elk kind zich kan ontwikkelen in het eigen tempo. Dat komt goed overeen met onze visie: ‘Beleef, ontdek, leer en bewonder van en met elkaar in je eigen tempo’. 

Structureren
Waar het leren bij peuters vooral ontdekkend is, wordt het leerproces bij de kleuters langzaam maar zeker meer gestructureerd. Elsa Kruit: “We zijn inventief in het zoeken naar manieren om ieder kind optimaal te laten leren. Aanbod op maat betekent dan vooral dat we ieder kind het aanbod willen geven dat nodig is om de leerdoelen te bereiken. We hebben kleine groepen en werken daardoor vooral in (wisselende) combinatiegroepen. Dit vergroot de zelfstandigheid van de leerlingen. Kinderen worden zo eigenaar van hun eigen leerproces. De doorgaande lijnen tussen kinderdagverblijf en basisschool zie je uiteraard ook in de hogere groepen terug. Het leesonderwijs is bijvoorbeeld vanaf groep 3 groepsdoorbrekend waarbij kinderen elkaar helpen.”

Groene omgeving
Dit alles gebeurt in een groene omgeving. “Het idyllische dorpje Est biedt al een prachtige, landelijke omgeving, maar ook ons schoolplein wordt een natuurtuin”, zegt Elsa Kruit. “Deze tuin is ontworpen samen met Buroblad. De tuin zal onder andere een modderkeuken krijgen, evenwichtsparcours, waterpartij en we zullen samen de moestuin onderhouden. Door middel van buitenspelen doen kinderen namelijk nieuwe ervaringen op. Buiten is er ruimte om volop te bewegen, te ontdekken en te beleven. Binnen zijn er zelfs dieren aanwezig in ons IKC. Schoolhond Shiba heeft een eigen plekje in de harten van de kinderen en het team. De schoolcavia’s Popcorn en Karamel komen graag bij de kinderen op schoot.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden