Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: Aangeleverd

Zwerfafvalbrigade gaat als pilot openbare prullenbakken legen

  •   keer gelezen

ENSPIJK • De zwerfafvalbrigade van het dorp Enspijk gaat als pilot de openbare prullenbakken legen in het dorp. Momenteel leegt de brigade al 1,5 jaar de vijf bekende blauwe brigade prullenbakken met succes. 


“Sinds de komst van de extra prullenbakken op overlast locaties is het zwerfafval op straat verminderd. De firma AVRI leegde wekelijks (woensdag) in opdracht van gemeente de zes groene openbare prullenbakken. Regelmatig merkten wij dat in de coronaperiode, bloesemperiode en bij feestdagen er veel meer afval werd aangetroffen waardoor prullenbakken op de gekste momenten al vol zaten en rondom de prullenbakken aantroffen. 

In de coronaperiode kwam een piek aan afval van de bekende fastfoodketen in het dorp. Doordat het restaurant en parkeerplaats gesloten waren kon er alleen nog maar eten afgehaald worden. Bezoekers eten het in de auto in Enspijk deponeerde het in de prullenbak of uit het raam op straat. Wij als brigade komen regelmatig langs de prullenbakken wanneer hij vol was maakte wij melding en als we afval ernaast aantroffen ruimde wij dat op. 

Soms waren prullenbakken bijna leeg meer een grote zak van de bekende fastfoodketen blokkeerde de opening waardoor mensen dachten dat hij vol was.Afgelopen juni werd en er nieuwe prullenbak met bankje geplaatst op de dijk, tot dat deze in schema van AVRI stond hebben wij zorg dragen dat hij geleegd word. Maar dat duurde een tijdje en sommige chauffeurs wisten deze locatie ook te bereiken met de auto. Op dat moment kwam het idee waarom legen wij ook die paar groene prullenbakken eigenlijk niet. Een nieuwe zak kost minder tijd en een meldingen maken of rondom een prullenbak opruimen. Omdat de brigadeleden in het dorp wonen en we dagelijks langs de prullenbakken komen kunnen wij sneller handelen als AVRI.

In goede samenwerking met gemeente West Betuwe en AVRI starten we deze pilot voor één jaar om in het dorp de groene prullenbakken te legen, afsluiten met oud en nieuw of schoon te maken met een sopje. Als brigade zijn wij blij dat we de kans hebben gekregen om ons dorp nog schoner te houden. www.dorp-enspijk.nl/Zwerfafvalbrigade”

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten