Afbeelding

Registratie politieke partijen voor gemeenteraadsverkiezingen 2022

Algemeen 151 keer gelezen

GELDERMALSEN • Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen die daaraan mee willen doen in de gemeente West Betuwe kunnen hun naam registreren bij de gemeente. Registreren van een partijnaam kan tot en met maandag 20 december 2021.

Wilt u meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen met een nieuwe partij? Dan kunt u de partijnaam bij de gemeente laten registreren. Als het een partij is die ook landelijk of provinciaal mee heeft gedaan met de verkiezingen (met exact dezelfde naam), dan is registratie van de partijnaam niet nodig. Maar als u mee wilt doen met een nieuwe lokale partij of aan een bestaande landelijke partijnaam uw lokale afdelingsnaam wilt toevoegen, dan kunt u deze naam laten registreren (bijvoorbeeld: Boerburgerbeweging (BBB) West Betuwe). 

Na registratie komt de geregistreerde naam bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan. Ook als u geen partijnaam registreert, kunt u mee doen aan de verkiezingen. Uw partij wordt dan niet met de naam maar met een lijstnummer op de kandidatenlijst en het stembiljet vermeld. 

Registreren

Politieke partijen kunnen een afspraak maken om hun naam te registreren. Dit kan via team publiek van de gemeente West Betuwe (verkiezingen@westbetuwe.nl).

Voor de registratie van de aanduiding stelt de Kieswet een aantal eisen:

•        Het moet gaan om een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Dat moet blijken uit een aan te leveren notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn opgenomen en een gewaarmerkt bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

•        Betaling van een waarborgsom van € 112,50. 

•        Een verklaring van de partij, waarin de gemachtigde en plaatsvervangend gemachtigde worden aangewezen. Deze gemachtigden mogen de inleveraars van kandidatenlijsten machtigen om de naam van de politieke partij boven deze lijst te plaatsen.

Meer weten? Alle informatie over de verkiezingen vindt u via www.westbetuwe.nl/verkiezingen. Bij vragen over de procedure kan contact worden opgenomen met de projectleider verkiezingen via verkiezingen@westbetuwe.nl of 0345 - 72 88 00.

Als u mee wilt doen met een partij die nu nog niet vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van West Betuwe dan voorzien we u graag van informatie en helpen we u desgewenst met de procedures. U kunt uw contactgegevens doorgeven via verkiezingen@westbetuwe.nl www.westbetuwe.nl/verkiezingen


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden