Afbeelding
Foto: aangeleverd

GroenLinks West Betuwe: ‘Communicatie dijkversterking ronduit bedroevend’

Algemeen 244 keer gelezen

WEST BETUWE • De communicatie bij de voorbereiding van de dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg is ‘ronduit bedroevend’ geweest. Dat zei het West-Betuwse GroenLinks-raadslid Jur van der Lecq afgelopen woensdagavond tijdens een oordeelsvormende vergadering over het onderwerp. 

“Het ene moment krijg je te horen dat je geen grond hoeft af te staan voor de dijk. Twee maanden later krijg je zonder enige uitleg via een brief de mededeling dat je 2000 vierkante meter moet afstaan. Dat leidt tot woede en frustratie.”

De dijkversterking wordt uitgevoerd door waterschap Rivierenland. De gemeente is verantwoordelijk voor de ruimtelijke vertaling van het miljoenenproject. Op 28 september neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan. 

Cultuurhistorische waarden
Jur van der Lecq, maar ook Henk de Man (Dorpsbelangen) wezen op het belang van de cultuurhistorische waarden van het gebied. “Bij de plannen zoals die er nu liggen wordt vooral gekeken naar het uiteindelijke kostenplaatje en verdwijnen er honderden bomen en andere onvervangbare natuurgebieden”, aldus Van der Lecq.

Volgens Van der Lecq had het waterschap ook beter moeten luisteren naar de realistische voorstellen van burgers voor een ideale dijk. Dat is een dijk, waarbij veel meer gebruik wordt gemaakt van damwanden in plaats van verbreding met grond. Onnodige schade aan het iconische cultuurlandschap wordt daarmee vermeden. Door de dijkversterking moeten in de huidige voorstellen in totaal 2050 bomen worden gekapt. 

Martha Kool (ChristenUnie) had zich erover verbaasd dat een groot deel van de natuur die verloren gaat zal worden gecompenseerd in de Winsense waarden. “Willen wij dat wel?.” 

Verontreinigde grond
Er is bij de politieke fracties ook ongerustheid over de grond die straks gebruikt wordt voor de verbreding van de dijk. Is er in Nederland nog wel schone grond beschikbaar of moet er straks noodgedwongen gebruik worden gemaakt van (licht) verontreinigde grond? Dat is een schrikbeeld, met in het achterhoofd alle ellende met de verontreinigde slakken bij het golfterrein in Spijk. “Daar heb ik pijn van in mijn buik”, zei CDA-raadslid Johan Kerbel. “Wie houdt er straks toezicht.” Wethouder Sietske Klein (VVD) verzekerde zij deze zorgen nadrukkelijk heeft aangekaart bij het waterschap.

Vrij liggend fietspad
Fractievoorzitter Gijsbert van de Water van Verenigd West Betuwe pleitte opnieuw voor de aanleg van een vrij liggend fietspad langs de Waal, onderaan de dijk. Dit werk is volgens hem ideaal te combineren met de dijkversterking: een zogenaamde meekoppelkans. Aan de zuidkant van de Waal zijn deze fietspaden ook aangelegd, waardoor de veiligheid aanzienlijk is verbeterd. Door zo’n extra fietspad komt er immers minder verkeer op de (’gastvrije’) dijk zelf. Wethouder Klein wees er wel op dat fietsers onder aan de dijk een stuk minder uitzicht hebben dan bovenaan de dijk. VWB komt tijdens de raad van 26 september met een motie, waarin het college zal worden verzocht om onderzoek te doen naar de aanleg van zo’n fietspad.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden