Afbeelding
Foto: Niroworld

Politiek West Betuwe: Spijks Woonzorgplan moet terug naar tekentafel

Algemeen 149 keer gelezen

SPIJK • Het plan voor de bouw van een groot woonzorgcomplex aan de landelijke Kweldijk 39-41 in Spijk is niet rijp voor besluitvorming. Tot dat oordeel kwamen de politieke partijen dinsdag tijdens een oordeelsvormende vergadering.

De initiatiefnemers willen een bijzondere manier van kleinschalig wonen realiseren voor ouderen. Het betreft een gebouw met twaalf woonunits, een maximale hoogte van 8,5 meter en een volume van liefst 2800 kubieke meter. Vanaf 4 maart 2021 tot en met 21 april 2021 heeft het ontwerpbestemmingsplan voor dit gebiedje ter inzage gelegen. Er zijn vier zienswijzen ingediend, die allemaal ongegrond zijn verklaard. 

Omringd door groen
Het complex in Spijk bevindt zich in de directe omgeving van het Lingebos en van golfbaan The Dutch. “Het voordeel van deze locatie is dat het zich in een buitengebied bevindt omringd met groen, rust flora en fauna”, zeggen de initiatiefnemers in het voorgestelde plan. Ze zijn ervan overtuigd dat bewoners die zichzelf kunnen zijn en nog hun eigen keuzes kunnen maken veel beter in hun vel zitten. “En zo hun laatste jaren nog met veel plezier in hun leven kunnen doorbrengen in deze prachtige omgeving.”

Omwonenden in Spijk denken daar toch heel anders over. Ze vinden het pand veel te groot en helemaal niet passen bij de landelijke omgeving van hun dorp. “Een woning van 2800 kubieke meter is in de wijde omtrek van het plangebied niet aanwezig.” Het initiatief is volgens één van de bezwaarmakers een uitermate ingrijpende verandering die veel impact zal hebben op de omgeving, de rust en het groen in de omgeving en eveneens op de bewoners van de bestaande woningen aan de overkant van plangebied. En ook: de woning wordt gebouwd op een terp met 1,5 meter hoog. Dus het hoogste punt van het gebouw is niet 8,5 meter, maar 10 meter. 

Grote twijfels
De politieke fracties in West Betuwe hebben eveneens grote twijfels. “Past zoiets wel bij Spijk?”, vroeg Gijsbert van de Water (Verenigd West Betuwe) zich af. Voor Henk de Man (Dorpsbelangen) is het duidelijk. Hij vindt het gebouw megalomaan. “Het past absoluut niet in de omgeving.” De SGP heeft een positieve grondhouding, omdat de voormalige gemeente Lingewaal in principe al akkoord is gegaan met het een eerder plan, dat echter wel veel kleiner van omvang was (750 kubieke meter). “We hebben nog wel wat kanttekeningen. We gaan niet klakkeloos akkoord”, zei fractiewoordvoerder Jos van Maanen. Ook Van Maanen nam het woord ‘gebiedsvreemd’ in de mond.

Diane de Zeeuw (VVD) was een stuk positiever over het voorstel. “Ik geloof dat uitbreiding nodig is, omdat er behoefte is aan zorgwoningen. Niemand wil ze in de voortuin, maar we willen ze wel.” Volgens De Zeeuw wonen zorgbehoevende ouderen liever op een dergelijke mooie locatie dan op een industrieterrein. 

Naast het enorme bouwvolume, waren de politieke fracties vooral heel kritisch over de gebrekkige communicatie. “De omwonenden zijn nooit op de hoogte gebracht”, oordeelde Ad van Krieken (CDA). Jur van der Lecq (GroenLinks) was stomverbaasd wat hij hoorde van de kritische insprekers. 

De conclusie is duidelijk: het plan moet terug naar de tekentafel. Het voorstel komt opnieuw aan de orde in het eerste kwartaal van 2022. Tot die tijd heeft de initiatiefnemer de kans om in gesprek te gaan met de omwonenden. 

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden