De bekende TV-presentator Sol Wortelboer suppend over de Linge, het riviertje waar hij zijn hart aan heeft verpand. (Foto: archief SUP SUP CLUB)
De bekende TV-presentator Sol Wortelboer suppend over de Linge, het riviertje waar hij zijn hart aan heeft verpand. (Foto: archief SUP SUP CLUB) Foto: Sol Wortelboer

TV-presentator opent eigen SUP-school

Algemeen 375 keer gelezen

Op 10 april heeft de bekende TV-presentator Sol Wortelboer (1984) in Heukelum de deuren van zijn eigen SUP-school geopend. “Er volgt nog een feestelijke opening, maar ik heb de eerste klasjes in het paasweekend al ontvangen”

Door Arno voor de Poorte

Heukelum - Wie het woord suppen opzoekt in de Van Dale Online vindt ‘geen resultaat’. De afkorting SUP staat voor: Stand Up Paddle. Dit is een razendsnel in populariteit toenemende sport, die wel degelijk resultaat geeft volgens eigenaar en instructeur Sol Wortelboer van de SUP SUP CLUB. “Balancerend op de plank gebruik je constant je hele lichaam. Doordat je je evenwicht moet houden, zijn alle spieren de hele tijd in actie. Dat maakt het suppen tot een effectieve work-out.” Suppen valt onder zowel cardio- als krachtsport en is een perfecte full-body activiteit. Tijdens het suppen verbruik je op toursnelheid ongeveer 400 tot 600 calorieën per uur. Volgens experts staat een uur intensief suppen zelfs gelijk aan negentien kilometer hardlopen. Suppen bij de SUP SUP CLUB blijkt een perfecte manier om te ontspannen tijdens de inspanning. Het is een laagdrempelige activiteit. Je hoeft er niet super sportief voor te zijn. “Iedereen kan het,” vertelt Sol vol vuur. “Binnen vijf minuten hebben de meesten de slag te pakken. En het is vrijwel risicoloos: het ergste wat je kan overkomen is een nat pak.” Zwem- of fitnesskleding is voldoende. Wel is het raadzaam om met blote voeten op de plank te staan. Daardoor houd je beter contact met de plank. Dat is wat de vissers honderden jaren geleden op Hawaï ook al deden. Oorspronkelijk is het dus een techniek om uit vissen te gaan. Staand op een board hadden de vissers veel beter zicht op de waterspiegel en dus een veel betere vangst. Inmiddels is het een officieel erkende sport en zijn er diverse wedstrijden en tochten waaronder de Elfsteden-SUP.

Bekend

De enthousiaste eigenaar van de SUP SUP CLUB is bekend als presentator van ‘Shownieuws’ (SBS6), ‘Peking Express’ (Net5) en ‘Sport Update’ (RTL 7). Als Amsterdammer heeft hij helemaal zijn rust gevonden in de gemeente West Betuwe en in het bijzonder Heukelum. “Mijn vrienden verklaarden me voor gek,” zegt hij over zijn verhuizing naar ‘het platteland’. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik vind het hier prachtig en oprecht fijn wonen. Bovendien is de grote stad slechts drie kwartier weg.” Omdat hij zo geniet van de zonsondergangen en zonsopkomsten wilde hij zijn dankbaarheid tonen en iets terugdoen voor de regio. En dat op een manier die het welzijn van de bewoners en de leefbaarheid van de streek vergroot. Het Regionaal Investerings Fonds steunde zijn plannen van harte en heeft de SUP SUP CLUB een startsubsidie toegekend. “Daarom betalen streekgenoten eenmalig 3 euro minder voor de boeking die ze bij ons doen. We halen de deelnemers op of we brengen ze weg met de boot, zodat ze nooit hetzelfde stuk terug hoeven te peddelen en ze krijgen een gratis experience-video mee. In de toekomst willen we ook SUP-races organiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden