Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Gezicht op Tricht, 1980. (foto: schilder Jan van Anrooy)
Gezicht op Tricht, 1980. (foto: schilder Jan van Anrooy) (Foto: schilder Jan van Anrooy)

Ingezonden brief: Het spoor door Tricht, maar dan mooi

  •   keer gelezen

Ingezonden brief - Vorige week stond in Weekblad West Betuwe een interview met Bram Wesselo over de onnodige tweedeling van Tricht door hoge geluidsschermen aan weerszijden van het spoor door Tricht. De Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) is het grondig met Bram Wesselo eens. De VBL heeft ook geprotesteerd bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai tegen de uitvoering van het geluidsscherm.

De Vereniging heeft vooral gekeken naar de passage van de Linge. Het gezicht op Tricht vanaf Geldermalsen was eens zo mooi dat het een beschermd dorpsgezicht was. Dat beschermd dorpsgezicht is door een vorig gemeentebestuur al verknoeid met het mogelijk maken van Lingedonk. En het verknoeien van dat gezicht op Tricht gaat verder, deze keer door ProRail.

Dat doet ProRail door de geluidsschermen niet naar de laatste stand van de wetenschap uit te voeren. Weliswaar worden er glazen geluidsschermen op de spoorbrug geplaatst maar dan zo, dat je de graffiti nu al aan ziet komen. Aan alle twee de kanten kunnen de graffiteurs er prima bij!

Moderne geluidsschermen kunnen -zoals Wesselo in het interview ook al aangaf- slechts 75 cm. hoog zijn en toch vrijwel even veel geluid weren als schermen van 2 meter hoog. Deze schermpjes worden vlak bij het spoor geplaatst en voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Voordeel: ze weerkaatsen het geluid niet en doordat ze vlak naast het spoor worden geplaatst, krijgt het geluid ook geen kans naar boven uit te waaieren.

Voor de Vereniging Behoud Lingelandschap is het belangrijkste, dat daarmee het gezicht op Tricht en het zicht op de Linge vanuit de trein, niet wordt verstoord door vuile schermen met groene aanslag en met graffiti. Wij geloven simpelweg niet, dat die lage schermpjes technisch niet mogelijk zouden zijn zoals ProRail beweert. Bram Wesselo gaf ook al voorbeelden waar zulke schermpjes met succes zijn aangebracht.

De omgevingsvergunning voor de 2 meter hoge schermen is nu door ProRail aangevraagd bij de gemeente. Zou West Betuwe nu eens doortastend kunnen zijn en ProRail zijn huiswerk over laten doen? De gemeente West Betuwe gaan toch over welstand? Zij zijn niet gehouden om de schermen conform de aanvraag te vergunnen, want de schermen maken geen deel uit van het Tracebesluit. Gemeenteraad, word wakker! Vraag hiernaar! Laat Tricht aan de Linge beschermd worden tegen spoorlawaai maar dan mooi!

Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten