Ensemble
Ensemble "SOIT!" dat niet mag optreden Foto: Caspar Bunge

Kafka in West Betuwe: wat is er aan de hand?

Algemeen 85 keer gelezen

Vijftig mensen verheugden zich op eindelijk weer een concert van Stichting Kerk Heesselt. Het zou buiten zijn, dus veilig. Bovendien zomers warm; daar houdt het virus niet van. En het publiek is doorgaans wat ouder, dus de meesten zijn gevaccineerd.

Door Jacqueline Maris

Toen kwam het bericht: Concert Afgelast.

De laatste activiteit van de stichting was het Zonsondergangsconcert van Quartet Quinetique in september buiten in de uiterwaarden. Uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen. Dat vond de gemeente toen geen enkel probleem. Afgelopen weekend zou na driekwart jaar stilte ensemble ‘Soit!’ met Franse liedjes optreden in een Heesseltse boomgaard. De vijftig kaartjes waren in no time uitverkocht. Zo verlangen mensen weer naar een ‘normaal’ leven.

Reden afgelasting

Gevraagd naar de reden van de afgelasting vertelde een vrijwilliger van Stichting Kerk Heesselt dat de gemeente het dit keer geen concert vindt maar een ‘evenement’. Dat betekent dat bezoekers zich van tevoren hetzij in Oss of in Den Bosch bij de GGD moeten laten testen om daarna met een negatief testbewijs naar het concert te komen.

Na dit totaal onverwachte bericht van de gemeente besloot de vrijwilliger zelf op onderzoek te gaan; ze belde met drie officiële instanties. Allereerst 1400, de algemene dienst informatie van de Rijksoverheid. Antwoord: geen PCR-toegangstest nodig want het is een concert, maar bel voor de zekerheid ook nog even met het RIVM. Het RIVM lichtte toe dat een ‘evenement’ vooral gaat over festivals met meer dan 250 mensen. Ook deze woordvoerder bevestigde dat een muzikaal treffen buiten met vijftig bezoekers een ‘concert’ is en geen ‘evenement’. Geen PCR-toegangstesten nodig. Bel ook nog even met de GGD, was het advies. Op naar GGD-zuid. Ook daar werd bevestigd dat de stichting aan de regels van het RIVM voldoet qua maatregelen en dat het om een ‘concert’ gaat. Wel gaf de woordvoerder toe dat het nogal onduidelijk op de website van de Rijksoverheid staat. ‘Laat de gemeente maar bellen als ze twijfelen’, had de GGD-medewerker nog gezegd.

Versoepeling van de regels

Toen de vrijwilliger op de website van de Rijksoverheid keek, las ze dat de regels sinds 5 juni versoepeld zijn. Bij een ‘evenement’ moet er sprake zijn van vaste zitplaatsen en tot maximaal vijftig personen zijn er geen Coronatoegangsbewijzen meer nodig. Vol goede moed belde ze wederom met de gemeente West Betuwe. Zelfs als die voet bij stuk zou houden over het begrip ‘evenement’, zou het concert in de boomgaard gewoon door kunnen gaan zónder verplichte testbewijzen. Zo staat het immers op de website van de Rijksoverheid.

Maar nee - de ambtenaar, de juridisch medewerker èn de burgemeester bleven bij hun standpunt: het is een evenement! En daarbij horen officiële PCR-testen! Want een concert in een boomgaard is niet een concert in een zaaltje dus dan is het een evenement. ‘Maar de versoepeling van 5 juni omtrent evenementen dan...’, wierp de vrijwilliger van de stichting nog tegen. Daarop antwoordde de ambtenaar dat hierbij sprake moet zijn van ‘exploitatie’ en dat een stichting geen exploiteur kan zijn. Waar ben ik dan afgelopen jaren geweest als Stichting Kerk Heesselt concerten, tentoonstellingen, lezingen en andere dingen organiseerde? De Heesseltse kerk is regelmatig een cultuurhuis waar net als in het kerkje van Rumpt concerten worden gegeven. De stichting ‘exploiteert’ het kerkgebouw ten bate van de dorpskern Heesselt, en dus ook ten bate van gemeente West Betuwe. En moet ik wèrkelijk geloven dat het openbaar bestuur het voor ons burgers veiliger vindt om in het dorpshuis samen te komen voor dit concert dan buiten in een boomgaard met genoeg ruimte om op gepaste afstand van elkaar te zitten?

Een gemeentebestuur is er mede – en misschien wel vooral - voor het welzijn van zijn inwoners. Dat welzijn is fysiek, maar ook geestelijk bijvoorbeeld in de behoefte aan cultuur. Waarom wordt er dan niet geluisterd naar een betrokken burger die in haar vrije tijd bij drie instanties heeft nagevraagd hoe het meest recente Covidbeleid is? En waarom heeft de betreffende ambtenaar of juridisch adviseur niet de moeite gedaan om het zèlf bij een deskundige instantie te checken zoals de medewerker van GGD-zuid aanbood? De vrijwilliger van Stichting Kerk Heesselt kreeg ook nog te horen dat een eventuele Corona-uitbraak na het concert de ‘kop van de ambtenaar en de burgemeester zou kosten’. Angst lijkt te regeren in het gemeentehuis en zoals eenieder weet is angst geen goede raadgever.

Als burger schrijf ik dit stuk op eigen initiatief, teleurgesteld in mijn lokaal bestuur dat zich verschuilt achter (vermeende) regels, niet openstaat voor een andere interpretatie van deze regels en daardoor wegblijft van realisme en redelijkheid.

Wij hebben, als inwoners van West Betuwe, echt beter verdiend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden