• Carla van der Vegt met een aantal Oekraïense vluchtelingen.
• Carla van der Vegt met een aantal Oekraïense vluchtelingen. Foto: aangeleverd

23 vluchtelingen in pand MBS Vianen: ‘In het begin komt er zo veel op je af’

Algemeen 1.744 keer gelezen

VIANEN • In het gemeentehuis in Meerkerk worden op initiatief van de gemeente Vijfheerenlanden vluchtelingen opgevangen. Door de gemeente heen zijn er echter ook genoeg initiatieven van inwoners die vluchtelingen onderdak bieden. Zo ook in Vianen bij MBS Vianen, waar in totaal op dit moment 23 Oekraïners wonen in een deel van het pand wat leegstond.

“Erik van Schaik, de eigenaar, kwam zelf met het idee”, vertelt Carla van der Vegt, managementassistent bij het bedrijf. “Oekraïners die deze kant op kwamen met de bus hadden soms nog helemaal geen definitief eindpunt. Erik had wat contacten en heeft ervoor gezorgd dat er een aantal hierheen zijn gekomen. Vervolgens heeft hij mij gevraagd om het te coördineren. We hadden vijf dagen de tijd om alles hier gereed te maken. In het begin komt er zo veel op je af, we hebben hier natuurlijk totaal geen ervaring mee.”

Buddy’s
De 23 vluchtelingen bestaan uit zes families, er is slechts één man. Verder zijn er tien volwassen, de rest is kind. Nagenoeg allemaal komen ze uit de zwaar getroffen Donbass-regio. Engels spreken ze nauwelijks. Iedere familie heeft een eigen buddy die probeert te helpen met vragen of dingen te regelen.

Buddy Tim Arts vertelt: “In het begin zijn we vooral bezig geweest met het regelen van een BSN-nummer en het openen van een rekening. Toch liepen we dan soms al tegen problemen aan, omdat sommigen geen geldig paspoort bij zich hadden. Toch was het wel van groot belang om dit zo snel mogelijk geregeld te hebben. Zonder rekening is het namelijk ook niet mogelijk om leefgeld te ontvangen van de overheid. Inmiddels is het bij nagenoeg iedereen gelukt.”

Hulp uit omgeving
Er is veel hulp vanuit de omgeving om activiteiten te organiseren. Douwe van der Tuin is de coördinator van deze activiteiten. “De kinderen gaan al naar school en er zijn een aantal volwassenen die stages lopen bij bedrijven. Verder hebben we al een aantal keer sportieve activiteiten gedaan. zoals hockeyen en dansen. Ze hebben ook echt zin om erop uit te gaan. Elke keer als ik een activiteit op het bord hang, komen ze meteen kijken wat ze kunnen gaan doen.”

De komende tijd staat vooral in het teken van het meer zelfredzaam maken van de Oekraïners. Arts: “Ze geven aan dit te willen zijn, maar zullen dan bijvoorbeeld ook echt Nederlandse lessen moeten gaan volgen. Die worden nu twee keer in de week gegeven, maar toch gaan niet iedereen daar heen. We proberen ze echt te helpen waar we kunnen, maar we leren inmiddels ook dat je af en toe nee moet zeggen.”

Lotgenoten
Carla van der Vegt hoopt dat het ook lukt om de 23 bewoners van het bedrijfspand in contact te brengen met lotgenoten. Als gezegd zijn er door de gemeente heen genoeg initiatieven, ook van gezinnen die Oekraïners in huis hebben genomen. “Wellicht kunnen we ze met eens in de zoveel tijd een samenkomst organiseren. Het is voor hen ook makkelijk als ze ervaringen met elkaar kunnen. Mensen of bedrijven die ook Oekraïense vluchtelingen opvangen kunnen contact opnemen met door te mailen naar cvdvegt@mbsvianen.nl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden