• Teus Meijdam op het Dr. Reilinghplein in Leerdam.
• Teus Meijdam op het Dr. Reilinghplein in Leerdam. Foto: Gertjan den Ouden

In gesprek met wethouder Teus Meijdam: ‘Ik ben trotser op de onderscheidingen van mijn vader’

Algemeen 1.744 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Teus Meijdam behoeft wellicht de minste introductie van alle nieuwe wethouders. Al in 2002 was Meijdam namelijk al raadslid. Toentertijd nog namens Leerdam2000 voor de gemeente Leerdam, waarvoor hij van 2014 tot 2018 ook al eens wethouder was. Na de gemeentelijke herindeling ontstond de nieuwe partij VHL Lokaal na een fusie tussen Leerdam 2000, Lokaal Alert Vianen en VKG Zederik. Meijdam werd het boegbeeld van de partij en mag zich nu opnieuw wethouder noemen. “En dan te bedenken dat ik vroeger dacht dat de politiek niets voor mij zou zijn.”

“Mijn vader Jennes Meijdam is 30 jaar actief geweest voor de SGP”, vertelt Meijdam. “Ik wist dus hoe veel tijd er in raadswerk kan gaan zitten. Wel heb ik dankzij mijn vader dus altijd al interesse gehad in de lokale politiek, ik woonde nagenoeg alle raadsvergaderingen bij. In 2001 werd ik benaderd door de oprichtster van Leerdam2000, de vorig jaar overleden Tine Peels, of ik toch geen actieve rol wilde gaan vervullen binnen haar partij. Ze zag blijkbaar iets in mij.”

“Ik ben iemand die de verbinding zoekt en ik leek haar betrouwbaar en eerlijk. Het was alleen eigenlijk niet de bedoeling dat ik, na de eerste verkiezingen die ik meemaakte in 2002, gelijk raadslid zou worden. Ik stond dus ook niet hoog op de lijst. Ik kreeg alleen meteen veel voorkeurstemmen en dus zat ik gelijk in de gemeenteraad.”

Verbinder
Een ‘verbinder’, zo noemde burgemeester Sjors Fröhlich Meijdam ook toen hij op 8 juni lintje ontving. Het kwam voor de 66-jarige Meijdam als een complete verrassing. “Dat is ook niet waar je dit werk voor doet, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet ontzettend vereerd ben. Ik ben echter nog veel trotser op de onderscheidingen die mijn vader heeft ontvangen, die heeft er meerdere ontvangen en kreeg zelfs de titel ‘ereburger van Leerdam’. Er zijn maar twee mensen die een dergelijke onderscheiding ooit hebben mogen krijgen.”

Uitdagingen groter
Meijdam mag zich de komende vier jaar gaan storten op de portefeuilles Wonen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Openbare Ruimte, Afvalinzameling, Monumentenzorg en Archeologie. Wonen zat in zijn vorige periode als wethouder ook al in zijn portefeuille. De problemen en uitdagingen zijn nu echter groter dan destijds.

“Toen was ik natuurlijk enkel wethouder voor de gemeente Leerdam. Nu we inmiddels Vijfheerenlanden zijn geworden, is het gebied en daarmee de bouwopgave in zijn geheel groter. Bovendien zijn procedures complexer, voorstellen gaan over zo veel schijven wanneer je wilt bouwen. Toch ben ik positief. We hebben in het coalitieakkoord staan dat we tot en met 2026 in totaal 2.000 nieuwbouwwoningen gaan realiseren, en dat gaat ons lukken.”

In gesprek met provincie
Daarvoor heeft de gemeente ook de hulp nodig van de provincie en dus loopt er een actieve lobby. Meijdam: “Er lopen gesprekken met de provincie. We hebben beloofd vooral ook in de dorpen te willen en gaan bouwen. Bijna elk dorp heeft wel een burgerinitiatief waar plannen liggen, in Meerkerk en Lexmond zijn die plannen bijvoorbeeld al in een vergevorderd stadium. Samen met die inwoners willen we een dorpsagenda en een dorpsvisie opstellen.”

“Op de agenda staat in grote lijnen wat, waar en wanneer er ongeveer gebouwd wordt. In de visie staat nog veel meer uitgewerkt over de functie en toekomst van een dorp. We willen niet wachten tot overal een visie ligt, voordat we pas gaan bouwen. Met de agenda kunnen we aan de provincie laten zien: ‘kijk eens, wij kunnen aan de gang’. Want daar zitten plannen tussen voor plekken waar we bij wijze van spreken morgen kunnen beginnen. De provincie moet bijvoorbeeld toestemming geven om net buiten de dorpskernen te bouwen, waar bij een aantal plannen sprake van is. Ik heb er vertrouwen in dat we die toestemming dit jaar nog krijgen.”

Afval
De portefeuille Afval vindt Meijdam ook een interessante. Hij legt uit: “We hebben last van zwerfafval en afval wat gedumpt wordt binnen de gemeente. We lopen daar al langer tegenaan en daar moet een oplossing voor komen. We zijn begonnen om ook in Vianen ondergronds in te gaan zamelen, in de rest van de gemeente gebeurt dat al.”

“Dit jaar volgt er waarschijnlijk ook nog een zogenoemd pasjessysteem, waarmee iedere inwoner eerst een pas moet scannen voordat het afval mag weg worden gegooid. Ook moeten we mensen nog meer informeren over waarom het belangrijk is om afval te scheiden en moeten we strenger gaan handhaven. Het is vooral een verandering van mentaliteit bij mensen.”

Als raadslid ging Teus Meijdam al het liefst langs bij mensen of organisaties om te zien waar men tegenaan loopt. Ook als wethouder wil hij dat blijven doen. “En dan weet ik zeker dat we mooie dingen gaan realiseren hier in Vijfheerenlanden.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden