• De bijeenkomst.
• De bijeenkomst. Foto: Gertjan den Ouden

Commotie over komst statushouders in Vianen: ‘Ze kunnen toch naar een leeg kantorenpand?’

Algemeen 2.702 keer gelezen

VIANEN • Het had een bijeenkomst moeten worden waar het ging over de invulling van het plan om aan de Monnikendreef 4 in Vianen flexwoningen te plaatsen. Het is de bedoeling dat er in die woningen 19 starters en 19 statushouders komen wonen. Tijdens de inloopavond voor buurtbewoners vorige week woensdag gaat het echter nauwelijks over de inhoud. Veel buurtbewoners zijn tegen en laten dat duidelijk weten. 

De voornaamste reden die vorige week werd aangedragen slaat op het proces. Buurtbewoners vinden dat de gemeente eerder in het proces de mening van de buurtbewoners had moeten vragen. Nu wijst men onder andere naar een brief van vorig jaar die men ontving vlak na de aankoop van de gemeente van de Monnikendreef. 

Hierin staat dat de gemeente in samenspraak met de inwoners invulling gaat geven aan het plan aldaar. Iets wat volgens de bewoners dus niet is gebeurd. Wat volgt is een discussie over het begrip participatie. Wethouder Teus Meijdam geeft aan dat er op de eerdere inloopavond op 17 mei ook al is aangegeven dat er niet valt te discussiëren over óf de flexwoningen er komen. “Maar we hebben wel goed geluisterd naar jullie opmerkingen en wensen en zijn daarmee aan de slag gegaan.”

Minder alleenstaanden
Zo zouden er in het oorspronkelijke plan 19 woningen voor alleenstaande statushouders, dat zijn er nu nog maar zeven. Dit omdat alleenstaande statushouders een groter risico zouden zijn op overlast. Het overige deel van de statushouders wordt verdeeld over twee woningen voor twee personen en twee woningen voor vier personen.

Toch blijft het begrip ‘veiligheid’ een issue voor sommige bewoners. Zij vragen zich hardop af wie de veiligheid van hun eigen buiten spelende kinderen garandeert. Sommigen van hen zien de statushouders dan ook liever in een leeg kantoorpand trekken. “Maar dat zorgt juist voor overlast”, aldus wethouder Joop van Montfoort.

Industrieterrein
“Als je driehoog achter plaatst zonder voorzieningen in de buurt gaan ze zich vervelen en bestaat er de mogelijkheid dat er overlast komt. Door ze dichtbij een school, winkelcentrum etc. te plaatsen betrekken we ze bij onze dagelijkse dingen. Bovendien ligt daar een verantwoordelijkheid voor u en mij om die mensen te helpen integreren in ons mooie Vijfheerenlanden. En wees nou eerlijk, u zou toch ook niet op een industrieterrein willen wonen?”

Een issue voor de omwonenden wat wel betrekking heeft op de inhoud gaat over het aangezicht van de woningen. Het zijn ‘flexwoningen’, containerwoningen dus die snel neergezet kunnen worden. Het zou het aangezicht van de chique wijk geen goed doen. Volgens de gemeente en LEKSTEDEwonen valt hier echter over te praten en zijn er verschillende mogelijkheden.

Zelf aanwijzen
Feit blijft dat alle gemeenten in Nederland de plicht hebben om statushouders uit het overvolle Ter Apel op te vangen. Nu kan men de plek nog zelf aanwijzen, als men daar te lang mee wacht gaat het Rijk dat zelf doen. De gemeente Vijfheerenlanden wil daar niet op wachten. Omwonenden dreigen echter een proces aan te spannen. Binnenkort volgt een nieuwe bijeenkomst. De vraag is of het dan wel lukt om het met elkaar over de inhoud te hebben.  

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden