• Lieke de With en Fleur Stoit.
• Lieke de With en Fleur Stoit. Foto: Aangeleverd

Fleur Stoit en Lieke de With dromen van een leven als prof

Algemeen 2.292 keer gelezen

EINDHOVEN/LEERDAM/SCHOONREWOERD • In Eindhoven vierden op 21 mei de Jong PSV Vrouwen het behalen van de titel in de beloftencompetitie na een 4-0 overwinning op FC Twente. De klinkende cijfers nu, na 24 wedstrijden: 21 overwinningen, 2 remises en slechts één verliespartij met een doelsaldo van 86 doelpunten voor en 17 tegen én de beloften van Ajax op twaalf punten achterstand.\

Onderdeel van dit kampioensteam zijn de 18-jarige Leerdamse Fleur Stoit en de eveneens 18-jarige Lieke de With uit Schoonrewoerd. Ze vertellen hoe het leven eruit ziet als speelster van de beloftenploeg, hoe ze daar terecht zijn gekomen en over hun dromen en ambities. 

Overstap
De With heeft haar derde jaar erop zitten in Eindhoven, nadat ze overkwam van HSSC’61. Over die overstap vertelt ze: “We hadden bij HSSC’61 een sterk team, waarmee we veel en met hoge uitslagen wonnen. Toen kwam er op een gegeven moment een scout kijken en ik werd geselecteerd voor de jeugdteams van de KNVB. Vervolgens toonde PSV interesse en daar ben ik op in gegaan.”

Stoit heeft een iets andere route bewandeld. Zij voetbalde bij LRC Leerdam namelijk niet tussen de meiden, maar tussen de jongens. Dit sloot beter aan bij haar niveau. “Toen speelden we een wedstijd bij SteDoCo en werd ik gescout. Ik kwam ook bij de vertegenwoordigende elftallen van de KNVB en daar kreeg ik Mark den Brok als trainer. Hij maakte later de stap naar PSV en ik vervolgens ook.”

Wonen op de Topsportcampus
En dus wonen de talenten doordeweeks op de Topsportcampus in Eindhoven, waar in totaal ruim 30 jonge sporters samen onder één dak wonen. “Er zitten nog zes andere speelsters uit ons team hier, maar er zitten ook jongeren die andere sporten uitoefenen, zoals zwemmen”, vertelt De With. “Iedereen heeft een eigen kamer. Koken hoeven we gelukkig niet, er is hier een kok.”

De week van de meiden bestaat uit school en trainen. Vaak wordt er twee keer per dag getraind, op het veld of in de gym, en hebben ze van 10:00 uur tot 13:00 uur school. Op zaterdag spelen ze een wedstrijd, waarna ze even de vertrouwde omgeving van thuis opzoeken. Op zondagavond komen ze weer terug in Eindhoven. Het leven als topsporter vraagt dus wel een zekere opoffering. 

Stoit: “Je moet er inderdaad wat voor over hebben. Je hebt niet heel veel tijd om nog andere dingen te doen, al gaan we natuurlijk ook wel eens de stad in met mensen van de campus hier. Sommige vriendschappen zijn een beetje verwaterd, maar dat is niet erg. Het hoort erbij.”

Kracht van het team
Over de kracht van hun ploeg zijn Stoit en de With duidelijk: “Het team.” Stoit verduidelijkt: “We zijn heel hecht geworden het afgelopen jaar en ook is onze trainer ons blijven pushen. We nemen allemaal geen genoegen met een minder resultaat.” De With: “Als je alle cijfers op een rijtje zet, lijkt het bijna alsof het vanzelf is gegaan. Dat is niet zo, we hebben hier met zijn allen heel hard voor gewerkt.”

Stoit is een aanvalster die het moet hebben van haar snelheid, terwijl De With een rechtsback is die graag mee opkomt. Beiden zitten vol ambitie, willen stappen maken en hopen ooit voor het Nederlands Elftal uit te komen. Stoit maakte enkele weken geleden al haar debuut voor het eerste elftal van PSV in de wedstrijd tegen Ajax. Om hun doel te behalen weten ze wat hen te doen staat: blijven werken. Stoit: “Ik wil nog werken aan mijn balvastheid, dat kan beter.” De With: “Bij mij is mijn linkerbeen nog een puntje van aandacht.” 

Geslaagd
Als gezegd is het duo naast het voetballen ook nog bezig met school. Toch breekt er even een periode van rust aan met heide van het voetbalseizoen en doordat beide examen deden én geslaagd zijn. Stoit: “Ik heb mijn havo-diploma gehaald en wil na de zomer starten met de hbo studie Toegepaste Psychologie.” De With: “Ik neem een tussenjaar met school, waarin ik ga bekijken wat ik verder wil.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden